Et halvt år med krig i Ukraine

Rusland invaderede Ukraine den 24. februar 2022. Krigen er stadig i gang og har nu varet i et halvt år. Men hvad er status?

Foreløbigt ser det ikke ud til, at der er fredsforhandlinger på vej mellem Ukraine og Rusland. (Foto: © CHRISTIAN MANG, Ritzau Scanpix)

Den 24. februar i år rullede russiske tanks ind over Ukraines grænse. Rusland kaldte det en "særlig militær operation".

Men den vestlige verden kalder det for en decideret krig. Ifølge FN er der over 6,6 millioner ukrainske flygtninge rundt omkring i Europa. Danmark har taget imod 33.000 af dem.

Hvordan har krigen udviklet sig, og hvad er status her seks måneder efter? Få et overblik i DR Ligetils nyhedspakke.

Nyhedspakkens indhold afspejler det aktuelle udgivelsestidspunkt. Følg med på dr.dk for seneste nyt om krigen i Ukraine.

1

Hvad er status lige nu?

Her ses Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj. Han siger, at Ukraine vil bruge alle nødvendige midler til at få Krim tilbage. Der kæmpes altså stadig heftigt i landet, selvom fronterne ikke rykker sig meget i øjeblikket (Foto: © GLEB GARANICH, Ritzau Scanpix)

Hvordan er situationen mellem Rusland og Ukraine? Hvad er deres militære status? Og er der udsigt til forhandlinger mellem de to lande?

Det kan du få et overblik over i denne overbliksartikel.

Her hjælper DR’s forsvarskorrespondent, Mads Korsager, med at fortælle, hvor krigen står.

2

Hvad har vi talt om i forbindelse med krigen?

Jens Stoltenberg er Natos generalsekretær. I foråret sagde han, at billederne fra Butja var forfærdelige, og at Europa ikke havde set noget lignende i mange årtier. (Foto: © YVES HERMAN, Ritzau Scanpix)

I det sidste halve år har man i medierne kunnet læse om blandt andet havnebyen Mariupol, offensiven i syd og massedrab i byen Butja.

I denne korte story kan du høre DR’s Rusland- og Ukrainekorrespondent Mathilde Kimer fortælle om de vigtige temaer, der har fyldt under krigen, og som vi har talt om.

Du kan også høre DR-korrespondent Steffen Grams radioprogram ’Et halvt år i helvede’, hvor han fortæller om krigens konsekvenser.

3

Hvad har krigen betydet for danske virksomheder?

Eccos tilstedeværelse i Rusland fik folk til at protestere i Danmark - her foran Eccos butik på Strøget. (Foto: © søren bidstrup, Ritzau Scanpix)

Da krigen brød ud i februar, skulle danske virksomheder også tage en beslutning – for hvad med de danske virksomheder i Rusland og deres medarbejdere?

Der opstod både folkelige og politiske krav om, at de skulle stoppe med at handle med Rusland. Omvendt skulle virksomhederne også overveje konsekvenser for deres medarbejdere og fabrikker, hvis de forlod landet.

I artiklen her kan du læse, hvordan danske virksomheder hver især har håndteret krigen i forhold til deres virksomhed.

4

Hvordan har krigen udviklet sig?

Den ukrainske hær har skiftet stort set alt sit materiel ud i løbet af krigen, så det nu primært består af Nato-materiel. (Foto: © AMMAR AWAD, Ritzau Scanpix)

Anders Puck Nielsen er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet. Han fortæller, at man overordnet set kan dele krigen ind i tre faser.

I artiklen her kan du klikke på en række kort og få et overblik over, hvordan krigen har udviklet sig, siden Rusland invaderede Ukraine og til i dag.

Flemming Splidsboel, som er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, fortæller også, hvordan krigen har forandret Rusland.

5

Hvordan går det med de ukrainske flygtninge i Danmark?

Ukrainerne har især fået job i hoteller, restauranter, landbrug og rengøring. Personen på billedet er ikke en ukrainsk flygtning. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix Denmark)

Da krigen brød ud, flygtede mange ukrainere ud af landet. Nogle af dem er kommet til Danmark.

Flere end hver fjerde af de ukrainske flygtninge med opholdstilladelse i Danmark har fået et job. Helt præcist er det 4290 ukrainske flygtninge, der kan stå op om morgenen og gå på arbejde.

Ukrainerne har især fået job i hoteller, restauranter, landbrug og rengøring. Der er dog stor forskel på, hvordan det ser ud i de enkelte kommuner. Det kan du blive klogere på her.