Flere og flere børn går i private daginstitutioner

På syv år er der kommet dobbelt så mange private daginstitutioner i Danmark. Samtidig falder antallet af offentlige daginstitutioner.

Ingen forskning viser, at der er forskel på kvaliteten i private og kommunale daginstitutioner. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Flere og flere forældre vælger, at deres børn skal gå i private daginstitutioner frem for offentlige daginstitutioner. Daginstitutioner er vuggestuer og børnehaver.

I 2007 var der 243 private daginstitutioner i Danmark. I 2014 var antallet steget til 512. I samme periode faldt antallet af offentlige daginstitutioner med 20 procent. Det skriver Politiken.

DR Nyheder har også tidligere skrevet om tendensen. Tal viser, at i 2007 gik 6800 børn i private daginstitutioner. I 2015 var tallet steget til 18.000.

BUPL: Institutionerne er for store

Birgitte Conradsen er næstformand i pædagogernes fagforening, der hedder BUPL.

Ifølge hende mener flere forældre, at de offentlige daginstitutioner er for store, fordi mindre institutioner ofte bliver lagt sammen.

- Sammenlægninger kan være udmærket, men det bliver nogle store institutioner, og jeg tror, at nogle forældre tænker, at det er nogle store børne-fabrikker, siger hun.

Der er mere kontakt til medarbejderne

Morten Kyst er sekretariatschef i de private daginstitutioners organisation (DLO).

Han mener, at private institutioner kan tilbyde forældre og børn en mere overskuelig institution, hvor der er mere direkte kontakt til lederen og medarbejderne.

Der findes ingen forskning, der viser, om der er forskel i kvaliteten mellem kommunale og private institutioner.

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve