FN: Saudiarabere planlagde mord på Khashoggi

En FN-rapportør undersøger sagen om drabet på journalisten Jamal Khashoggi. Hun siger, drabet lader til at være planlagt.

På billedet ses FN-rapportør Agnes Callamard (til højre). Hun forsøgte forgæves at besøge Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul, hvor journalisten Jamal Khashoggi blev dræbt. (Foto: Cemal YURTTAS © Scanpix)

Jamal Khashoggi var en saudisk journalist, der var kritisk overfor kongefamilien i Saudi-Arabien. Derfor boede han i USA.

Han forsvandt den 2. oktober, efter at han havde besøgt Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul i Tyrkiet for at få nogle dokumenter, så han kunne blive gift.

Saudi-Arabien har erkendt, at han blev dræbt af saudiske agenter i en såkaldt uautoriseret aktion aktion, men har flere gange afvist, at landets kronprins var involveret.

FN-rapportør: Drab lader til at være planlagt

Agnes Callamard er FN’s specialrapportør om vilkårlige henrettelser. Hun har været en uge i Tyrkiet sammen med eksperter for at efterforske sagen på vegne af FN.

Agnes Callamard siger, at drabet på Jamal Khashoggi lader til at være planlagt af dele af det officielle Saudi-Arabien.

- Beviser indsamlet under min mission til Tyrkiet viser umiddelbart, at hr. Khashoggi var offer for et brutalt og overlagt mord planlagt og begået af tjenestemænd fra staten Saudi-Arabien, siger hun i en udtalelse.

FN-rapportør beskylder Saudi-Arabien for at undergrave

I forbindelse med Agnes Callamards besøg har hun haft adgang til ”rystende og grusomme lydoptagelser” af Jamal Khashoggis død, skriver Reuters.

Agnes Callamard beskylder desuden Saudi-Arabien for at have undergravet og forsinket Tyrkiets forsøg på at efterforske konsulatet. Tyrkiet fik adgang efter 13 dage.

Ifølge Reuters har Agnes Callamard bedt om et officielt besøg i Saudi-Arabien, hvor hun har ”store bekymringer” om, hvorvidt 11 sigtede saudi-arabere i sagen får en fair rettergang.

Facebook
Twitter