Hvert år mødes FN’s medlemslande til en klimakonference. Her mødes de for at diskutere, hvad de kan gøre ved den globale klimakrise.
FN’s medlemslande har netop været samlet i Egypten, hvor FN’s 27. klimakonference, COP27, har været afholdt.
Det lykkedes medlemslandene at lave en klimaaftale, som blandt andet omfatter en såkaldt klimafond til udsatte lande. Men hvad går klimaaftalen ud på, og hvordan skal den løse verdens klimaudfordringer?
DR Ligetils nyhedspakke samler op COP27 og zoomer ind på de vigtigste punkter ved mødet. Følg med nedenfor.
Hvad blev der diskuteret på klimatopmødet?
Der var nok at diskutere på dette års klimamøde. Blandt andet talte medlemslandene om en såkaldt klimafond, som de fik lavet en aftale omkring. Den vender vi tilbage til.
Der blev nemlig også talt om det såkaldte 1,5-gradersmål, som er en aftale om, at temperaturen i år 2100 ikke må være steget mere end 1,5-2 grader.
Medlemslandene diskuterede også brugen af fossile brændsler og videnskab omkring klima. I artiklen her kan du få et overskueligt overblik over de fem vigtigste ting fra klimatopmødet.
Hvad skal klimafonden?
Et af de store emner på årets klimatopmøde har handlet om en såkaldt klimafond. Medlemslandene er nemlig blevet enige om at oprette en fond, som skal hjælpe de mest udsatte lande.
Det betyder, at de rigeste lande skal hjælpe østater og lande, der er sårbare over for klimaforandringer. For eksempel hvis disse lande rammes af tørke, oversvømmelser og højere vandstande, og de dermed også rammes af økonomiske tab og skader.
Det er et ønske, som de mindst udviklede lande har haft i 30 år. I artiklen her kan du blive klogere på, hvad aftalen om klimafonden handler om.
Hvordan reagerer verden på aftalen?
Landene rundt omkring i verden ser forskelligt på klimaaftalen fra COP27. Pakistan og andre klimaudsatte lande synes, det er en rigtig god aftale.
Forhandlere fra EU mener dog, at aftalen er uambitiøs. Ifølge dem kan aftalen nemlig ikke hjælpe med at nedbringe udledningen af drivhusgasser eller reducere temperaturstigningerne.
I dette indslag fra TV Avisen kan du høre medlemslandenes reaktioner på klimaaftalen og blive klogere på, hvorfor de enten synes, at aftalen er god eller dårlig.