Folketinget afskaffer blasfemi-paragraffen

Blasfemi-paragraffen er den del af straffeloven, som gjorde det ulovligt at krænke religioner. Men i dag har et stort flertal i Folketinget afskaffet blasfemi-paragraffen.

I fremtiden kan man ikke blive straffet for at afbrænde koranen eller biblen. (Foto: HOTLI SIMANJUNTAK © Scanpix)

Fredag stemte alle partier på nær Socialdemokratiet for et lovforslag, som vil afskaffe den såkaldte blasfemi-paragraf.

Det betyder, at et stort flertal i Folketinget netop har afskaffet blasfemi-paragraffen, som var en del af straffeloven.

Derfor må danske domstole ikke længere dømme personer for at krænke religioner eller brænde religiøse bøger.

Det stod der i blasfemi-paragraffen:

"Den, der offentligt driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religions-samfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder".

Enhedslisten: Man skal kunne kritisere alle tankesæt

Bruno Jerup er ordfører fra Enhedslisten, som er det parti, der fremsatte lovforslaget. Han er glad for, at blasfemi-paragraffen nu er afskaffet.

- Vi mener, at religiøse tankesæt lige som alle andre tankesæt skal kunne udsættes for kritik, siger han.

PET havde ellers advaret om, at sikkerheden kan blive dårligere i Danmark, hvis Folketinget afskaffer blasfemi-paragraffen.

Justitsminister: Man skal kunne sige tåbelige ting

Søren Pape Poulsen (Det Konservative Folkeparti) er justitsminister. Han mener, at ytrings-friheden er vigtigere end religiøse følelser.

- Vi sætter ytrings-friheden højest. Vi skal ikke straffe folk for at gøre nogle tåbelige ting. Man skal have lov at ytre sig, sagde han.

Den nuværende straffelov er fra 1930. Siden dengang er to personer blevet dømt efter blasfemi-paragraffen.

Fakta: De seneste blasfemisager

 • Blasfemiparagraffen har ført til domme to gange:
  • I 1938 dømtes en gruppe nazister for at have omdelt løbesedler, der beskyldte jøder for overgreb på ikke-jødiske piger. Straffen er hæfte, altså fængselsstraffe, på mellem 20 og 80 dage.
  • I 1946 blev et dansk par idømt en bøde, efter at de havde døbt en dukke til et karneval, mens de var iført præstekjoler. Straffen er seks dagbøder a 10 kroner for hver.
 • Sager uden dom:
  • 1971: To ansvarshavende programchefer fra Danmarks Radio tiltales for at lade sangerinden Trille synge, at "Ham Gud, han er eddermame svær at få smidt ud, han fik aldrig selv sat ild på sin cigar, for han ordned' jo Maria pr. vikar".
  • 1976: Kunstneren Jens Jørgen Thorsen slipper for tiltale for en film, som viser sexscener med Jesus og Maria Magdalene. Det fører heller ikke til tiltale, da han senere maler Jesus med erigeret lem på en mur.
  • 2003: Kvickly anmeldes for at have solgt sandaler med motiver af Jomfru Maria og Jesus. Der rejses ikke tiltale.
  • 2004: DR anmeldes for at have vist den islamkritiske film " Submission" (På dansk: Underkastelse). Der rejses ikke tiltale.
  • 2006: Morgenavisen Jyllands-Postens tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen behandles af Rigsadvokaten, men der rejses ikke tiltale.
  • 2017: En nordjysk mand tiltales for i december 2015 at have offentliggjort en video på Facebook, hvor Koranen brændes af. Sagen skulle begynde til juni, men blev fredag aflyst, på grund af at blasfemi-paragraffen er blevet afskaffet.
 • Kilde: Kristeligt Dagblad

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve