Forældre glemmer at give småbørn D-vitamin

Mange børn under to år risikerer at få svage knogler, fordi forældrene glemmer at give dem D-vitamin.

Pernille Therkildsen er mor til Anton på fem måneder. Hun er en af mange forældre, som af og til glemmer at give sit barn D-dråbe. (© dr)

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn mellem to uger og to år får 10 mikrogram D-vitamin hver dag.

Men næsten halvdelen af forældre giver deres børn for lidt D-vitamin.

Det viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Odense Universitetshospital af mere end 2000 familier.

D-vitamin hjælper børnenes knogler

Henrik Christensen er professor og står bag undersøgelsen. Han siger, at D-vitamin er vigtig for børnenes knogler, så de ikke brækker knoglerne, når de bliver gamle.

- Heldigvis giver næsten alle forældre deres børn D-vitamin, men desværre er der rigtig mange, der ikke gør det så meget og så tit, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, siger han.

- Faktisk giver halvdelen mindst en fjerdedel for lidt D-vitamin, og det er vi ikke så glade for, siger han.

Mor: Det kan være svært at huske

26-årige Pernille Therkildsen er mor til Anton på fem måneder. Hun indrømmer, at hun af og til glemmer at give Anton D-vitamin.

- Jeg tror, det er fordi, jeg ikke lige har det i nærheden af, hvor jeg pusler ham, eller hvor han skal have tøj på, siger hun.

Hun forklarer også, at det kan være svært at huske, når man har to ældre bøn.

Du kan se mere om D-dråber i Sundhedsmagasinet i aften klokken 21:55 på DR1 og på dr.dk/tv.

Undersøgelsen

  • 94 procent af forældre giver deres børn D-vitamin, men 45 procent giver ikke så meget eller så ofte, som Sundhedsstyrelsen anbefaler.

  • Henrik Christensen understreger, at man ikke risikerer at blive meget syg af for lidt D-vitamin, men det er alligevel vigtigt, at kroppen får nok.

  • Mere end 2000 familier har deltaget i undersøgelsen, som er lavet af Odense Børnekohorte, som Odense Universitetshospital og Odense Kommune står bag.

  • Undersøgelsen er lavet før den såkaldte D-dråbe-skandale i sommeren 2016. Her blev 80 børn indlagt med D-vitaminforgiftning på grund af en alvorlig fejl i nogle D-dråber af mærket Inno Pharma.Kilde: Professor Henrik Christensen