Forskning: Danmark mister 5 milliarder kroner til skattely

Forskere vurderer, at Danmark mister 10 procent af selskabsskatten, fordi selskaber overfører penge til lande i skattely.

Billedet viser advokat-firmaet Appleby. Mange af de lækkede dokumenter om skattely kommer fra dette firma. (Foto: © MEREDITH ANDREWS, Scanpix)

I denne uge blev der lækket dokumenter, som afslører, at en række magtfulde personer og store firmaer har penge i skattely.

Dokumenterne kommer blandt andet fra advokat-firmaet Appleby, som ligger på Bermuda. Derfor kaldes lækket for ”Paradis-papirerne”.

Det er ikke nødvendigvis ulovligt at have penge i skattely, men det kan være ulovligt.

Forsker: Danmark mister 5 milliarder kroner

Skattely koster hvert år Danmark fem milliarder kroner. 10 procent af selskabsskatten i Danmark ender nemlig i skattely.

Det vurderer et forsknings-projekt fra Københavns Universitet og University of California, Berkeley. Ludvig Wier er ph.d.-stipendiat og er en af forskerne bag projektet.

Han siger, at de fem milliarder kroner kunne finansiere halvdelen af politiet eller sænke topskatten med 10 procentpoint.

Forsker: Beskat salg, og slip for skattely

Ludvig Wier siger, at skattelovgivningen er 100 år gammel og ikke kan håndtere multinationale selskaber. Derfor kan de flytte deres overskud til lande, hvor skattetrykket er lavest.

Ludvig Wier foreslår derfor, at virksomhederne i stedet skal betale skat af det, de sælger i hvert enkelt land. Det ville stoppe brugen af skattely, siger han.

- Hvis fem procent af dine salg er i Danmark, så beskatter vi fem procent af din indkomst. Det giver mening, og det kan implementeres i morgen, siger Ludvig Wier.