Forskning skal vise, om hjerteløbere kan redde liv

Et nyt forskningsprojekt skal finde ud af, om hjerteløbere kan redde flere danskere, der får hjertestop i hjemmet.

Flere og flere patienter med hjertestop får hjælp af en hjertestarter i det offentlige rum. Hjerteløbere skal hjælpe flere patienter i private hjem. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

En hjerteløber en person, der frivilligt løber ud med en hjertestarter, hvis en person i nærheden får hjertestop.

Siden den 1. september har tusindvis af danskere tilmeldt sig som hjerteløber i Region Hovedstaden, efter Trygfonden lavede et samarbejde med regionen.

Nu skal et nyt forskningsprojekt finde ud af, om de frivillige hjerteløbere gør, at flere personer overlever et hjertestop i hjemmet.

For få patienter overlever i hjemmet

Flere og flere patienter får hjælp fra en hjertestarter, hvis de får hjertestop i det offentlige rum.

Men hjertestarterne bliver sjældent brugt, når hjertestoppet sker derhjemme, og alt for få patienter overlever.

Det viser en undersøgelse fra Aalborg Universitetshospital, hvor forskere og læge Steen Møller Hansen har undersøgt 18.688 hjertestop uden for hospitalet.

Forsker: Hurtig hjælp er afgørende

Steen Møller Hansen siger, at det er helt afgørende, at patienter med hjertestop får hurtig hjælp.

Problemet er dog, at det er vanskeligt at få fat i en hjertestarter, når man er derhjemme. Og hvis der er en anden person til stede, vil personen ofte have travlt med forsøge at genoplive patienten.

Og det er her, at man vil undersøge, om hjerteløbere kan være med til at redde liv, og måske endda være fremme før ambulancen.

Hjerteløbere

  • Frivillige hjerteløbere kan melde sig til at løbe hurtigt ud efter en hjertestarter til patienter med hjertestop både på offentlige steder og i private hjem.

  • Hjerteløberne downloader appen ”TrygFonden hjerteløber”. Via appen kan Region Hovedstadens Akutberedskab sende en alarm til hjerteløberne om at løbe afsted.

  • På blot få måneder har cirka 5700 frivillige personer meldt sig som hjerteløber.

  • Siden den 1. september har der været 89 alarmer, hvor 209 hjerteløbere er løbet afsted.

  • Cirka 75 procent af hjertestoppene uden for hospitalet sker i private hjem. Cirka 25 procent af hjertestoppene uden for hospitalet sker i offentligt rum.

  • Cirka 24 procent, der får hjertestop i offentligt rum, overlever. Cirka 8 procent, der får hjertestop i private hjem, overlever.

  • Cirka 11 procent, der får hjertestop i offentligt rum, får stød med en hjertestarter. Under 2 procent, der får hjertestop i private hjem, får stød med en hjertestarter.

Facebook
Twitter