Forstå konflikten i Libyen

Den arabiske bølge af oprør er nået til Libyen. Her protesterer folket mod landets diktator, Muammar Gaddafi.

Muammar Gaddafi har siddet tungt på magten i Libyen siden 1969. Han er kendt for at støtte terrorisme. (Foto: SABRI ELMHEDWI © Scanpix)

Muammar Gaddafi har været leder af Libyen siden 1969. Han kom til magten ved at vælte landets konge.

Gaddafi er blevet kaldt for verdens farligste mand, fordi han helt åbentlyst støtter terror.

Voldsomme kampe

Men i onsdags ramte den arabiske bølge Libyen. Folk gik på gaden i hovedstaden Tripoli. De protesterede mod Gaddafis diktatur.

I weekenden var der voldsomme sammenstød mellem tilhængere og modstandere af styret. Det oplyser tv-stationerne BBC og al-Jazeera. Human Rights Watch siger, at mindst 285 mennesker er blevet dræbt under kampe mellem sikkerhedsstyrker og demonstranter i Libyen.

To muligher

Stig Jensen er leder af Center for Afrika-studier ved Københavns Universitet. Han synes, at det er svært at vurdere, om Gadaffi står for fald. Stig Jensen mener, at der er to forskellige muligheder:

1. Styret forsøger at vinde tid ved at skabe et røgslør. Man siger, at man vil lave reformer, så de mere moderate kræfter går hjem. Derefter slår man hårdt ned på dem, der stadig protesterer.

2. Styret kan forsøge at overleve ved et generationsskifte, hvor Gadaffi træder tilbage og hans søn overtager.

Høje priser og lave lønninger

Men folket kræver demokratiske reformer på det politiske område. De forlanger, at samfundet bliver mere åbent, og at de får flere rettigheder. De ønsker også en mere fri presse.

Desuden er folk utilfredse med, at lønningerne er lave, mens priserne på fødevarer er høje.

Demonstranterne er inspireret af begivenhederne i Tunesien og Egypten. Her fik folkets protester regimerne til at vakle og falde.

Facebook
Twitter