Forstå krigen i Ukraine

Der har været krig i Ukraine i over en måned. Her kan du læse, høre og se indhold, der hjælper dig med at forstå, hvad der sker.

Billedet her er fra byen Borodjanka, hvor en bygning er bombet i ruiner. Borodjanka er en forstad til Kiyv. (Foto: © GENYA SAVILOV, Ritzau Scanpix)

Rusland invaderede Ukraine den 24. februar 2022. Dermed har krigen i Ukraine varet i omkring 1,5 måned.

I denne nyhedspakke kan du blive klogere på krigen i Ukraine ved at læse, se og høre udvalgt indhold, der handler om situationen, som den er lige nu.

Du kan blandt andet høre en podcast om byen Butja, se en video om, hvad Ruslands stats-tv fortæller sine borgere, og komme med til bryllup hos to ukrainere, der gifter sig midt i krigen.

Bemærk, at nyhedspakken afspejler situationen på udgivelsestidspunktet. Følg med på dr.dk for seneste nyt.

1

Få seneste nyt om krigen i Ukraine

Billedet her er fra byen Borodjanka nær Ukraines hovedstad, Kyiv. Byen er blevet hårdt bombet. (Foto: © GENYA SAVILOV, Ritzau Scanpix)

Du kan altid få seneste nyt om krigen i Ukraine på dr.dk og på DR TV.

På dr.dk kan du følge med i livebloggen, som opdateres ofte. I livebloggen bliver de vigtigste begivenheder også samlet i et kort overblik, så du hurtigt kan se, hvad der er sket.

Hvis du hellere vil følge med på tv, kan du blive opdateret om krigen i Ukraine på DR TV her.

2

Forstå krigen i detaljer

I programmet 'Krigens døgn' får tv-værten Kim Bildsøe Lassen besøg af to eksperter, der hjælper med at forstå mere præcist, hvad der sker i Ukraine. (Foto: © (C) DR)

’Krigens døgn’ er et program på DR1, hvor tv-værten Kim Bildsøe Lassen og to førende eksperter zoomer helt ind på krigen.

I programmet kan du forstå krigen i Ukraine ned i detaljen. I studiet er der et kort over Ukraine, så du også får du et godt overblik over, hvilke områder Rusland og Ukraine har kontrol over.

’Krigens døgn’ bliver sendt tirsdag og torsdag, og du finder programmerne her.

3

Kom med til bryllup i Kharkiv

Hvordan fejrer man kærligheden midt i en krig? I programmet 'Horisont' kan du komme med til bryllup. (Foto: © (C) DR)

DR-programmet ’Horisont’ bringer hver uge reportager fra verden.

I denne uge kan du møde ukrainerne Anastasija og Anton, som skal giftes midt i krigen. Det betyder, at der skal være plads til sikkerhedsvest under brudekjolen.

De to har valgt at trodse Ruslands bombardementer og sætte livet på spil for at fejre kærligheden. ’Horisont’ var med til brylluppet. Se programmet her.

4

Hvordan ser krigen ud på russisk stats-tv?

Det er blevet sværere for russere at få nyheder om krigen i Ukraine - som ikke manipulerer med virkeligheden. (Foto: © Grafik: Mads Ogstrup DR)

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har slået hårdt ned på alle uafhængige statskritiske medier, siden krigen i Ukraine begyndte.

Alle uafhængige tv-kanaler er nu lukket, og al statskritisk journalistik er forsvundet fra nyhederne.

Det er altså blevet sværere for russerne at få nyheder om krigen i Ukraine, som ikke manipulerer med virkeligheden. Men hvad får russerne så at vide fra de medier, der er ejet af den russiske stat? Se mere i video-explaineren her.

5

Hvordan taler Ukraines præsident til verden?

Ukraines præsident taler til Folketinget i marts 2022. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har siden krigen talt til en række lande. Blandt andet har han talt til Folketinget i Danmark.

Når Volodymyr Zelenskyj taler til landene, forsøger han at overbevise Vestens politikere om at hjælpe ham med at vinde krigen om Ukraine.

Men hvordan bærer han sig ad? Og vil han blive ved med at få opmærksomhed fra politikerne? Hør mere om dette i DR’s nyhedspodcast ’Genstart’, hvor en ekspert i retorik gør os klogere.

6

Hvad handler debatten om krigsforbrydelser om?

To borgere krammer og sørger over deres fælles ven, som blev dræbt af russiske soldater i byen Butja ifølge indbyggerne i byen. (Foto: © ZOHRA BENSEMRA, Ritzau Scanpix)

Den seneste uge har mange måske hørt om byen Butja, der er en forstad til Ukraines hovedstad, Kyiv. Det skyldes de voldsomme fortællinger og billeder, som er dukket op, efter russerne forlod Butja.

Rusland bliver beskyldt for at have begået krigsforbrydelser mod byens civile, men den anklage afviser Rusland.

DR’s journalist har besøgt Butja, hvor han har set, hvordan der så ud. Du kan høre om hans oplevelse her i DR’s podcast 'Genstart' her.