Prins Joachims børn er nu grever og komtesse

Beslutningen om at fratage Prins Joachims børn deres titler skabte konflikt i kongehuset. DR Ligetil samler op på sagen.

Prins Joachims fire børn har fra nytår fået nye titler og skal nu kaldes grever og komtesse. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Fra første dag i det nye år mistede prins Joachims fire børn deres titler som prinser og prinsesse. Det besluttede dronning Margrethe i september 2022. Da hun annoncerede beslutningen, udløste det en krise internt i kongehuset.

Både grevinde Alexandra, prins Joachim og prinsesse Marie har fortalt, at alle fire børn er kede af det og føler sig udstødte over beslutningen. Det kan du høre mere om i dette indslag fra P1morgen.

De fire børn er grev Nikolai og grev Felix, som prins Joachim har sammen med sin første kone, grevinde Alexandra, og grev Henrik og komtesse Athena, som prins Joachim har sammen med sin nuværende kone prinsesse Marie.

DR Ligetils nyhedspakke klæder dig på til at forstå sagen i kongehuset.

1

Hvorfor har de fire børn fået frataget deres titler?

De nye titler skal give prins Joachims fire børn mere frihed uden de pligter, som medlemmer af kongehuset har. (Foto: © BAX LINDHARDT, Ritzau Scanpix)

Dronning Margrethe har bestemt, at prins Joachims fire børn fra 1. januar 2023 alene kan kalde sig grever og komtesse af Monpezat i stedet for prinser og prinsesser. De beholder dog alle fire deres plads i arvefølgen.

Ændringen i titlerne sker for at give komtesse Athena, grev Nikolai, grev Felix og grev Henrik mulighed for at forme deres tilværelse med mere frihed og dermed uden de hensyn og pligter, som et formelt tilhørsforhold til kongehuset betyder.

Allerede i 2016 besluttede dronning Margrethe, at prins Christian som den eneste af dronningens otte børnebørn kan få årpenge fra staten som voksen. Årpenge er det beløb, som Folketinget beslutter at give til medlemmer af kongehuset.

2

Hvad betyder det for de fire børn?

(© Grafik:Søren Winther Nørbæk)

Når greverne, Nikolai, Felix og Henrik og komtesse Athene nu har andre titler, betyder det blandt andet, at den særlige regel om immunitet for medlemmer af kongehuset ophører.

Det vil sige, at børnene kan straffes, hvis de laver noget kriminelt. Det siger professor emeritus i retshistorie ved Københavns Universitet, Ditlev Tamm til Ekstrabladet.

Selvom prins Joachims børn ikke længere er en del af kongehuset, er de stadig medlemmer af den kongelige familie.

3

Hvordan har familien reageret?

Det vakte opsigt, da prins Joachim, prinsesse Marie og grevinde Alexandra reagerede efter, at dronning Margrethe havde besluttet at fratage børnene deres titler. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Beslutningen om at ændre titlerne for prins Joachims børn fik flere i kongefamilien til at reagere. Først og fremmet prins Joachim, prinsesse Marie og grevinde Alexandra. Både dem og de fire børn var chokeret.

Prins Joachim og prinsesse Marie fik fortalt, at de var kede af det, fordi beslutningen blev taget så hurtigt, at de ikke kunne nå at forberede børnene på deres nye titler. Det kan du høre mere om i dette afsnit af podcasten Genstart.

4

Hvor efterlader det kongehuset?

Dronning Margrethe brugte også sin nytårstale til at fortælle om famliekonflikten. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Ritzau Scanpix)

Lige siden kongehuset meddelte, at prins Joachims fire børn ville få frataget deres titler fra nytår, har emnet om de kongelige titler været omtalt og debatteret. Det kan du læse mere om i denne artikel og se i Året i kongehuset.

Dronningen tog også emnet op i sin nytårstale, hvor hun indrømmede, at forholdet til prins Joachim og prinsesse Marie er ’løbet ind i vanskeligheder’. Og allerede 1. januar udtalte grev Nikolai, at han helst havde været fri for at få ændret sin titel.

Krisen i kongehuset fortsætter og tager fokus fra de kongelige opgaver og aktiviteter. Ifølge BT’s kongehus-korrespondent, Jacob Heinel Jensen bliver det derfor en vigtig opgave for dronningen af skabe forsoning i familien og samle kongehuset. Det kan du læse mere om i denne artikel.