Privatansatte lønmodtagere med truslen om en fyreseddel hængende over hovedet på grund af coronakrisen vil få dækket 75 procent af lønnen af staten.
Den sidste del af lønnen skal virksomhederne betale.
Det er resultatet af den bebudede trepartsaftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter, som nu er faldet på plads.
- Ekkoet fra det, vi gør nu, vil kunne høres ind i fremtiden. Det er nu, vi lægger sporene, så virksomheder og lønmodtagere kommer bedst gennem krisen, siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet.
Ordningen skal gælde med tilbagevirkende kraft fra 9. marts og frem til 9. juni.
Den gælder for virksomheder, der står overfor at skulle fyre mindst 30 procent af medarbejderne eller flere end 50 ansatte.
Omvendt forpligter virksomhederne sig til ikke at fyre medarbejderne af økonomiske årsager, mens de modtager kompensationen fra staten.
Alle parter bidrager
Med aftalen, som er indgået mellem regeringen og arbejdsgivernes og lønmodtagerens organisationer, er der lagt et loft på 23.000 kroner, som er det maksimale, staten betaler til funktionærer.
For timelønnede betaler staten op til 26.000 kroner - her er lønkompensationen op til 90 procent.
Fra medarbejdernes side bliver der tale om, at hver enkelt skal afgive fem feriefridage - enten ferie, adspadsering eller uden løn - for at få lønkompensationen.
- Danmark står i en ekstraordinær situation. Derfor er jeg glad for, at vi også har ekstraordinært ansvarlige virksomheder, fagforeninger og lønmodtagere, siger Mette Frederiksen.
'Lad være med at fyre'
Der har allerede været fyringer på det danske arbejdsmarked som følge af coronakrisen - og flere ventes at være på vej.
Det skal ordningen, der ventes at koste staten 2,6 milliarder kroner, være med til at bremse op for, forklarer statsministeren med et budskab henvendt til de trængte virksomheder:
-- Vi har meget stor forståelse for, at man vil sende medarbejdere hjem, men lad være med at fyre dem.
Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at holde dansk erhvervsliv og lønmodtagere så meget ude af krisen som muligt.
Wammen: Intet loft
Ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) er det forventningen, at titusindvis af fyringstruede lønmodtageres situation vil blive afhjulpet med den nye aftale.
I første omgang er der afsat midler, til at 70.000 lønmodtagere kan blive hjulpet af ordningen, men der er ikke noget loft over, hvor mange der kan få hjælpen.
- Det er en investering, som bliver meget dyr. Men alternativet er, at endnu flere ville blive sendt ud i arbejdsløshed på et tidspunkt, hvor der er brug for det modsatte, siger Nicolai Wammen.
Ordningen skal godkendes i Folketinget og i forhold til EU's statsstøtteregler, men ifølge finansministeren ventes det at blive en formalitet.
Parter roser aftale
Ifølge direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad er hjælpen hårdt tiltrængt.
- Vi ser, at virksomheder fra den ene dag til den anden står overfor tomme ordrebøger, som har presset dem i knæ.
- Det her vil koste statskassen dyrt, men hvis vi ikke gjorde det, ville det koste os alle sammen endnu dyrere. Det er en god aftale, som vil bidrage til, at færre vil miste deres job, siger Jacob Holbraad.
Fra lønmodtagerside kvitterer formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard også for aftalen.
- Ekstraordinære situationer kræver ekstraordinære løsninger. Den her aftale vil udgøre væsentligt positivt bidrag til at skabe tryghed for lønmodtagerne i den her svære situation.