Frankrig vælger præsident

Frankrigs borgere skal stemme om, hvem der skal være landets præsident. Hvem er tilbage i valgkampen? Forstå valget her.

På billedet ses det franske flag og Frankrigs hovedstad, Paris, i baggrunden. Snart skal Frankrigs borgere vælge deres præsident. Arkivfoto. (Foto: © BENOIT TESSIER, Scanpix Denmark)

I Frankrig skal der snart være præsidentvalg. Og valget står mellem den nuværende præsident Emmanuel Macron og politikeren Marine Le Pen.

For fire år siden kæmpede de to også om at blive Frankrigs præsident, og Emmanuel Macron endte med at vinde.

Det franske præsidentvalg består af to runder, og søndag den 24. april er sidste runde. Det er her, at franskmændene skal beslutte, om de ønsker Emmanuel Macron eller Marine Le Pen som deres præsident.

Bliv klogere på valget her.

1

Hvem vil gerne være Frankrigs præsident?

Valérie Pécresse, Marine Le Pen, Éric Zemmour og Jean-Luc Mélenchon stillede alle op til valget for at vinde mod Frankrigs nuværende præsident, Emmanuel Macron. (Foto: © Grafik: DR)

Frankrigs præsident er både statsoverhoved og militærets øverste chef. Det er derfor et magtfuldt job at være præsident for Frankrig.

Til første runde af valget kunne franskmændene stemme på 12 personer, som stillede op til at blive Frankrigs præsident. Nu er der kun to tilbage.

I artiklen her kan du få et overblik over fem af de kandidater, der op til første runde af valget klarede sig bedst ifølge meningsmålingerne.

2

Hvem er Frankrigs nuværende præsident?

Her ses Frankrigs nuværende præsident, Emmanuel Macron. Han stiller op til at blive præsident igen. (Foto: © Stephane Mahe, Ritzau Scanpix)

Emmanuel Macron vandt præsidentvalget i 2017. På det tidspunkt var han 39 år, og han blev dermed den yngste præsident i Frankrigs historie.

Valget var også historisk, fordi det lykkedes Emmanuel Macron at skabe en ny politisk bevægelse på midten af fransk politik med partiet La République en Marche.

Emmanuel Macron har dog også været udsat for kritik i sin tid som præsident. Han bliver beskyldt for at være verdensfjern, arrogant og 'de riges præsident'. Du kan lære Frankrigs præsident bedre at kende i dette portræt fra podcasten ’Stjerner og striber’.

3

Hvem er Marine Le Pen?

Hør DR's podcast 'Stjerner og striber ta'r til Frankrig'. (Foto: © Grafik: DR)

Du kan få meget mere at vide om det franske folk og samfund i DR’s podcast ’Stjerner og striber ta’r til Frankrig’.

I podcasten er DR’s to korrespondenter Stéphanie Surrugue og Ole Ryborg samt udlandsjournalist Lasse Engelbrecht taget til Frankrig for at blive klogere på præsidentvalget.

Du kan blandt andet blive klogere på, hvem Marine Le Pen er, og hvad hun vil, hvis hun bliver præsident. Lyt med her.

4

Hvad er vigtigt for de franske vælgere?

Købekraft er et stort emne i valgkampen. Købekraft handler om, hvor meget franskmændene kan få for deres penge. (Foto: © Grafik: Morten Fogde Christensen DR)

En baguette er en stor del af det franske køkken. Men siden krigen i Ukraine startede, får Frankrig ikke længere råvarer fra Ukraines landmænd. For eksempel mel til baguettes.

Det betyder, at råvarerne i Frankrig er blevet meget dyrere. Blandt andet det mel, som franskmændene bruger til at bage brød.

Derfor er de dyrere priser på varer som baguettes, vin, mælk og ost blevet et vigtigt emne i valgkampen. Bliv klogere på, hvad der er vigtigt for franskmændene i denne artikel.

Denne nyhedspakke blev første gang udgivet 7. april 2022 forud for første runde af det franske præsidentvalg. Artiklen er opdateret 20. april 2022 i anledning af sidste runde af præsidentvalget, som afholdes 24. april.