Frivillig Fredag: Flere skal være med i fællesskabet

Den nationale frivillighedsdag, ’Frivillig Fredag,’ sætter i år fokus på, at endnu flere skal være en del af fællesskabet i det frivillige arbejde.

(Foto: Line Kjærgaard Larsen/Colourbox © DR Ligetil)

Frivilligrådet arrangerer ’Frivillig Fredag’ den 25. september.

Frivillige Fredag bliver holdt én gang om året og er en dag med arrangementer i hele landet. Arrangementerne sætter fokus på og fejrer alle, der arbejder frivilligt.

- I år sætter arrangørerne særligt fokus på, hvordan flere forskellige mennesker kan blive en del af fællesskabet i frivilligt arbejde, siger projektleder fra Frivillig Fredag, Katrine Tonboe Jacobsen.

Arbejdsløse og nydanskere er sjældent frivillige

Danmark er et af de lande i verden, hvor flest arbejder frivilligt. Faktisk laver næsten to millioner mennesker frivilligt arbejde i Danmark.

Men det er mest mennesker med en lang uddannelse og et arbejde, som arbejder frivilligt, viser en undersøgelse fra det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI.

- Mennesker med et handicap, sociale problemer, arbejdsløse og nydanskere arbejder ikke ligeså ofte frivilligt, siger Katrine Tonboe Jacobsen.

Frivillige fællesskaber skal være for alle

SFI’s undersøgelse tyder på, at det er sværere for nydanskere, handicappede og folk med sociale problemer at blive en del af de frivillige fællesskaber, mener Katrine Tonboe Jacobsen.

Hun mener derfor, at de frivillige foreninger skal blive opmærksomme på, at de ikke udelukker nogen fra fællesskabet.

- Alle har noget, de kan bidrage med. Derfor skal der også være plads til alle i de frivillige fællesskaber, siger Katrine Tonboe Jacobsen.

Danskere og udlændinge laver mad sammen

Et af Frivillig Fredags arrangementer foregår i Frivilligcenter Fredensborg i Nordsjælland.

Her laver man internationale mad-grupper for at skabe nye fællesskaber mellem danskere og udlændinge, fortæller Mette Marie Broby. Hun er med til at arrangere dagen i centret.

- Folk kan tilmelde sig mad-grupper, som laver for eksempel dansk, syrisk eller brasiliansk mad, siger Mette Marie Broby.

Hun fortæller, at det ofte er danskere, som laver frivilligt arbejde i Fredensborg, for eksempel ved at hjælpe flygtninge og udlændinge.

- Men i mad-grupperne får udlændingene mulighed for at være frivillige. De kan nemlig lære danskere om, hvordan man for eksempel laver syrisk mad, fortæller Mette Marie Broby.

Facebook
Twitter