FVU-læsekurser bruges forkert

Læsekurserne til de svage læsere i Danmark bliver brugt af de ’forkerte’, viser en ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut.

Langt de fleste deltagere på landets læsekurser har anden etnisk baggrund end dansk. ARKIVFOTO.

Op mod 600.000 personer i Danmark har svært ved at læse, og 73 procent af dem er etniske danskere.

Man kan deltage gratis i FVU-læsekurser over hele landet. Kurserne er lavet til folk, der taler dansk, men som har svært ved at læse.

Men kurserne bliver mest brugt af tosprogede, der kommer direkte fra sprogskolerne. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA).

I 2014 var 70 % af deltagerne tosprogede, mens kun 30 % af deltagerne var etniske danskere, viser undersøgelsen.

De skal have det rette tilbud

Chefkonsulent Michael Andersen har været med til at lave undersøgelsen. Han mener, at mange af de tosprogede har svært ved at forstå dansk, så det er ikke altid det mest relevante for dem at deltage på et FVU-hold.

- Mange af de nydanskere, der deltager, er veluddannede, hvilket tyder på, at de ikke er svage læsere, men at de bare har svært ved sproget, siger han.

- Derfor bør sprogskolerne være opmærksomme på, at de ikke sender tosprogede videre på FVU for tidligt.

VUC-formand: Det er sprogskolernes ansvar

VUC tilbyder FVU-kurser over hele landet. Verner Rylander er formand for skolens lederforening. Ifølge ham er det sprogskolernes opgave at vurdere, om kursisterne er klar til FVU.

- Det er sprogskolernes ansvar at give dem de basale færdigheder, så de er klar til at fortsætte på FVU-hold, siger han.

- Når de deltager på et FVU-hold, går vi ud fra, at sprogskolerne har vurderet, at de er klar til det.

Formand: Vi har ikke fundet den rigtige løsning

Poul Neergaard er formand for De Danske Sprogcentre. Han er opmærksom på udviklingen, men han siger, at FVU i nogle tilfælde fungerer godt til tosprogede.

- FVU er et godt tilbud til tosprogede, som har boet her i mange år, taler udmærket dansk og ønsker at finpudse sproget, siger han.

Kursisterne på sprogskolerne bør dog gøre deres danskuddannelse færdig, inden de begynder på FVU, mener han.

- Vi har endnu ikke fundet den rigtige løsning, men sprogskolerne og FVU-udbyderne bør blive bedre til at koordinere, at kursisterne får det rette tilbud.