(Foto: Yongqing Bao © Wildlife Photographer of the Year)

Her er 11 af årets bedste billeder af verdens vilde dyr

En jaguar fanget af et grænsehegn og myrer med sans for arkitektur er blandt vinderne.

Hvert år kårer Natural History Museum i London verdens bedste billeder af klodens vilde natur- og dyreliv. Det gør det i konkurrencen "Wildlife Photographer of the Year".

Både professionelle og amatørfotografer har sendt billeder ind. I år har museet fået tilsendt flere end 48.000 billeder fra 100 lande.

Nu er vinderne fundet. Herunder kan du se 11 af de i alt 19 vinderbilleder, hvor du kommer helt tæt på de vilde dyr.

Resten af billederne kan du se her (siden er på engelsk).

 • Den kinesiske fotograf Bao Yongqing har taget et billede af et murmeldyr, da den bliver overrasket af en ræv. (Foto: Yongqing Bao © Wildlife Photographer of the Year)
  1 / 11
 • Hvert forår, når temperaturen bliver lunere, myldrer de butsnudede frøer frem for at parre sig. Hannen griber fat i sin partner og holder fast, indtil hun lægger æg. Herefter befrugter han æggene, og i løbet af nogle uger blive de til små haletudser. Den butsnudede frø lever også i Danmark. Billedet her er fra Sydtyrol i Italien. Det er taget af fotograf Manuel Plaickner, som har vundet prisen for årets bedste billede i kategorien “Amphibians and Reptiles” (padder og reptiler). (Foto: Manuel Plaickner © Wildlife Photographer of the Year)
  2 / 11
 • Selvom dyret her ligner en myrer, så det en edderkop. En krabbeedderkop med en længde på bare fem millimeter. Mange edderkopper har evnen til at efterligne myrer på både udseende og opførsel - og sågar lugt. Det gør edderkopperne i stand til at gemme sig blandt myrerne og æde dem eller undgå selv at blive spist af andre, større dyr. Billedet er taget af den indiske fotograf Ripan Biswas, som har vundet prisen for årets bedste “Animal Portrait” (dyreportræt). (Foto: Ripan Biswas © Wildlife Photographer of the Year)
  3 / 11
 • Billedet af blæksprutten her er taget ud for den indonesiske ø Sulawesi. Blæksprutten med det latinske navn Sepioteuthis lessoniana kan lynhurtigt skifter farve i forskellige mønstre. Billedet er taget af new zealandske Cruz Erdmann, der har vundet i en kategori for 11-14-årige børn. (Foto: Cruz Erdmann © Wildlife Photographer of the Year)
  4 / 11
 • Kongeørnen er udbredt på store dele af den nordlige halvkugle. Dette billede er taget i Norge. Tre år har det taget fotografen af få det perfekte billede. Ørnen skule første vænne sig til kameraet, før den begyndte at komme tæt på. Billedet er taget af norske Audun Rikardsen, der har vundet for bedste billede i kategorien “Behaviour: Birds” (opførsel: Fugle) (Foto: Audun Rikardsen © Wildlife Photographer of the Year)
  5 / 11
 • En puma angriber en guanako, som er et kamel-lignende dyr, der lever i Sydamerika. Billedet er taget i nationalparken Torres del Paine i den chilenske del af Patagonien. Billedet er taget af tyske Ingo Arndt. Det har fundet i kategorien for “Behaviour: Mammals” (Adfærd: Pattedyr). (Foto: Ingo Arndt © Wildlife Photographer of the Year)
  6 / 11
 • Vilde dyr bor ikke kun i naturen. Faktisk trives nogle af dem rigtig godt i byen. Det gælder blandt andet disse rotter, der bor under Manhatten i delstaten New York. Den brune rotte kommer oprindeligt fra Asien. Billedet er fanget af britiske Charlie Hamilton james, der har vundet for bedste billede i kategorien “Urban Wildlife” (dyreliv i byen). (Foto: Charlie Hamilton © Wildlife Photographer of the Year)
  7 / 11
 • Ålene her hedder pragt-koloniål, og som navnet antyder, lever de i kolonier. Ålen graver sin ende ned i havbunden, mens resten af kroppen svajer i vandet. På afstand ligner ålene plantevækst, og der kan være op til flere tusinde af dem i én koloni. De her ål lever i et område, der kaldes koraltrekanten. Et område rigt på koralarter mellem Indonesien, Malaysia, Papua Ny Guinea, Filippinerne, Salomonøerne og Østtimor. Det er amerikanske David Doubilet, der har taget billedet, som har vundet prisen for bedste billede under vand. (Foto: David Doubilet © Wildlife Photographer of the Year)
  8 / 11
 • Dette er hærmyrene i Costa Ricas regnskov. Her byggerne myrene en bolig. Myrerne bygger en slags stillads ved at låse små kroge på deres fødder sammen. De transporterer dronningen og larverne i sikkerhed gennem et netværk af huler og gange, og resten af dagen bliver de hængende her. Om natten bevæger de sig igen videre. Sådan fortsætter de i 17 dage, indtil de finder et mere permanent bo i et par uger - for eksempel et hult træ. Her lægger dronningen flere æg, og så genoptager myrene deres vandring. Amerikanske Daniel Kronauer har taget billedet, der har vundet i kategorien “Behavior: Invertebrates” (Adfærd: Hvirvelløsedyr). (Foto: Daniel Kronauer © Wildlife Photographer of the Year)
  9 / 11
 • Et billede af en han-jaguar lyser op på grænsehegnet mellem USA og Mexico. Før i tiden var jaguaren udbredt i det sydvestlige USA, men jagt og ødelæggelse af dyrets levesteder har stort set udryddet den. I dag lever jaguaren primært i Amazonas, men der er registreret to hanner i grænselandet i New Mexico og Arizona. Den sidst kendte hun blev dog skudt tilbage i 1963, så jaguaren vender formentlig aldrig tilbage til USA som ynglende art. Billedet er taget af mexicanske Alejandro Prieto, der har vundet i kategorien “Wildlife Photojournalism: Single Image” (Fotojournalistik om dyreliv: Ét billede”. (Foto: Alejandro Prieto © Wildlife Photographer of the Year)
  10 / 11
 • En flok tibetanske antiloper vandrer hen over et snedækket ørkenområde i en kinesisk nationalpark ved bjergkæden Altun Shan. Antiloperne er tilpasset et liv i bjergene, og de kan overleve i en højde på op til 5.500 meter og klare temperaturer på ned til -40 grader på grund af deres specielle underuld. Engang levede her omkring en million antiloper. I 1990’erne var antallet nede på 70.000 individer på grund af jagten på deres uld. Billeder er taget af kinesiske Shangzhen Fan. Det har vundet for bedste billede i kategorien “Animals in Their Environment” (Dyr i deres miljø). (Foto: Shangzhen Fan © Wildlife Photographer of the Year)
  11 / 11
FacebookTwitter