Unge mellem 18 - 30 år bekymrer sig i høj grad om deres fremtidige arbejde.
Det viser en undersøgelse, som Fagbevægelsen Krifa har lavet sammen med Kantar Gallup og Institut for Lykkeforskning.
I undersøgelsen svarer 39 procent af de 18-30 år, at de bekymrer sig i høj eller meget høj grad om fremtidige forandringer i arbejdslivet.
Nedenfor kan du læse eksperternes råd til, hvordan du kan klarer dig gennem forandringerne.
Du kan ikke vælge forkert
Lad være med at tænke, at du kan vælge forkert. Det vigtigste er, at du vælger noget frem for at blive handlingslammet af alle mulighederne.
For vi kommer til at skifte arbejdsplads i højere grad end vores forældre.
Allerede i dag er unge under 35 år dem, der oftest skifter job, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Du behøver ikke lytte til dine forældre
Når dine forældre anbefaler et bestemt job eller uddannelse, er det sikkert for at passe på dig.
Men fremtiden bliver sandsynligvis ikke, som dine forældre tror alligevel, siger en fremtidsforsker.
Det kun to generationer siden, at ni ud af 10 unge ville vælge samme job som deres forældre. Det siger eksperter.
Hold pauser midt i livet
Vi lever generelt længere. Derfor er det også svært at sige, hvornår vi kan gå på pension.
Der er faktisk ret stor sandsynlighed for, at vi skal arbejde, til vi dør.
Så du skal måske indstille dig på, at hvis du skal have en pause, bliver det midt i dit arbejdsliv. Så kan du for eksempel tage en pause, når du har små børn.
Tag opgaver, der passer dig
Allerede nu er der flere og flere, der arbejder freelance. Det betyder, at man ikke har en fast ansættelse, men arbejder i en periode eller med enkeltopgaver.
Der kommer hele tiden nye jobmuligheder med digitale platforme. Mange af os kommer til at arbejde med at løse opgaver for andre. Det kan være for eksempel være, at cykle ud med mad mad via udbringningsappen 'Wolt',lave hjemmesider eller noget helt andet.
Det gode er, at du kan få lov til at skifte lidt mere rundt og løse opgaver, når det passer dig. Og så er det måske ok, at vi ikke skal lave det samme hver dag.
Lær hele livet
Hvis du ikke er så god til at lære i skolen, så er der godt nyt til dig. På fremtidens arbejdspladser kommer færre af os til at uddanne os en gang til ét bestemt job.
I stedet skal vi uddanne os, når der opstår et behov. Det gør vi allerede i dag, men det siger eksperter, der nok kommer mere af.
Fremtidens jobs er nemlig mere komplekse. Når teknologien udvikler sig, bliver kravene til at kunne følge med større. Lidt som i et computerspil, hvor man begynder på niveau nul, og så blive klogere for hvert forsøg.
Teknologi er ikke alt: Samarbejd, vær fleksibel og social
Fremtiden byder på helt nye jobs med data, kunstig intelligens og sociale medier.
Men frygt ikke, hvis det ikke er dine styrker. Når fremtiden er mere digital, er der også mere brug for dem, der gerne "vil arbejde med mennesker".
Det er nemlig arbejde, som computere har sværere ved at overtage. Eksperter siger, at det er en fordel at have gode sociale evner til at kommunikere, samarbejde med mange forskellige mennesker, være fleksibel og engageret.
Kilder:
Anne Skare Nielsen, fremtidsforsker, Noemi Katznelson, professor, centerleder og forskningsleder ved Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet, Mette Lykke Nielsen, lektor ved Center for Ungdomsforskning, Deloitte Millenial Survey 2019, World Economic Forum "The Future of Jobs Report 2018", og Tænketanken DEA's analyser af fremtidens arbejdsmarked og digitalisering.