Kritik af Herlufsholm efter tidligere elevers fortælling om skolens kultur

I en dokumentar om kostskolen Herlufsholm fortæller tidligere elever om vold og krænkelser. Det har medført skarp kritik af skolen.

Herlufsholm Skole er en kendt kostskole, hvor der gennem tiden har gået flere prominente personer. (Foto: © Peter Langkilde DR, DR)

Herlufsholm er en dansk kostskole, som ligger ved den sydsjællandske by Næstved. For nylig viste TV2 en dokumentar om skolen, hvor tidligere elever fortæller om en kultur præget af vold og krænkelser.

Det har medført skarp kritik af skolen fra blandt andet statsminister Mette Frederiksen og Kongehuset. Samtidig mener en gruppe forældre til nuværende elever dog ikke, at skolen har en usund kultur.

En advokat skal nu undersøge forholdene på Herlufsholm, ligesom politiet vil undersøge, om der er episoder, hvor loven kan være overtrådt. Skolen har også lavet en plan for, hvordan den vil udvikle sig.

I nyhedspakken her kan du få et overblik over debatten omkring Herlufsholm.

1

Hvad er Herlufsholm?

Sådan ser Herlufsholm Skole ud. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Herlufsholm Kostskole blev grundlagt i 1565, og flere af Kongehusets børn går eller har gået på skolen. Gennem tiden har også flere kendte personer gået på skolen.

I artiklen her kan du læse historien bag Herlufsholm, og hvorfor sagen om skolen får så stor opmærksomhed.

I artiklen omtales den såkaldte præfektordning samt skolens rektor. Præfektordningen er siden artiklens udgivelse blevet afskaffet, ligesom rektoren er blevet afskediget.

2

Hvad handler præfektordningen om?

På billedet ses to elever i skolens uniformer. Den ene elev er præfekt. Arkivfoto. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Herlufsholm har i flere år haft en såkaldt præfektordning. Præfekter er nogle af skolens ældste elever, som tager imod nye elever, og også har ret til at disciplinere elever.

I forbindelse med kritikken af Herlufsholm har især præfektordningen fået kritik. Herlufsholm har nu valgt at afskaffe præfektordningen.

I artiklen her kan du læse, hvorfor en mobbeforsker mener, at det er rigtigt at afskaffe præfektordningen, mens to tidligere elever mener, at præfektordningen har været gavnlig for dem.

3

Hvordan forholder Herlufsholm sig til kritikken?

Herlufsholm Gods danner ramme om Herlufsholm kostskole. Herlufsholm ligger på Sydsjælland ved byen Næstved. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

I forbindelse med dokumentaren og kritikken har Herlufsholms bestyrelse valgt at afskedige skolens rektor. Skolen har ligeledes lavet en plan, der skal føre til ”et nyt Herlufsholm”.

Samtidig skal en advokat nu lave en undersøgelse af skolen, og politiet vil også undersøge, om der er sket kriminelle ting på skolen.

I artiklen her kan du få et overblik over syv konkrete ting, som nu skal ændres ifølge Herlufsholm. Du kan også læse, hvordan skolens bestyrelsesformand forholder sig til den markante kritik.

4

Hvad siger politikerne?

Pernille Rosenkrantz-Theil er undervisningsminister og medlem af Socialdemokratiet. Arkivfoto. (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

Pernille Rosenkranz-Theil er børne- og undervisningsminister. Hun siger, at billederne og historierne fra Herlufsholm er det alvorligste, hun har set i årtier.

Partierne på Christiansborg skal nu mødes i Børne- og Undervisningsministeriet for at tale om, hvorvidt reglerne for kostskoler er gode nok. Det kan du læse om her.

Formanden for Danmarks Private Skole har desuden opfordret til at undersøge kulturen på alle landets kostskoler.

5

Hvordan har tidligere elever oplevet Herlufsholm?

På Herlufsholm sover eleverne i sovesale, men den ordning bliver nu ændret markant ifølge skolens bestyrelse. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Mange prominente og magtfulde danskere har gået på Herlufsholm gennem tiden.

Lige nu er prins Christian for eksempel elev på skolen. Kongehuset har i den forbindelse sagt, at de er dybt rystet over fortællingerne om skolen.

Hvordan har tidligere elever oplevet at gå på skolen? Det kan du blive klogere på i denne artikel, hvor tre tidligere elever fortæller om deres tid på Herlufsholm.