Hvad er en overenskomst?

Lige nu bliver privatansattes overenskomster forhandlet. Hvad forhandler de om, og hvad betyder overenskomsterne?

Flere overenskomster er faldet på plads, men der mangler stadig en række områder. Få et overblik i DR Ligetils nyhedspakke. (Foto: © llustration: Morten Fogde Christensen DR Nyheder)

I mere end 100 år har vi haft overenskomster i Danmark. Overenskomster er en aftale om din løn og dine arbejdsvilkår, når du går på job.

Overenskomster bliver forhandlet hvert andet eller tredje år. I år bliver overenskomster for privatansatte forhandlet. Næste år – i 2024 – skal der forhandles overenskomster for offentligt ansatte. Det vil sige blandt andet sygeplejersker, lærere og pædagoger.

Overenskomsterne for de fire områder industrien, detailhandlen, transporten og byggeriet er faldet på plads. Men der mangler stadig en række aftaler.

DR Ligetils nyhedspakke samler op på de igangværende overenskomst-forhandlinger.

1

Hvad er en overenskomst?

Hvad forhandler man egentlig om i en overenskomst? (Foto: © Grafik: DR)

Lad os starte med at forstå, hvad en overenskomst er, og hvordan en overenskomst bliver til.

En overenskomst er en aftale om din løn og dine arbejdsvilkår. Det kan for eksempel være hvor meget du får i pension og hvor meget ferie, du har. Men det kan også være tillæg, hvis du for eksempel arbejder om natten.

Overenskomsten bliver forhandlet af arbejdsmarkedets parter, som er arbejdsgiveren og lønmodtageren. Det vil ofte være Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation, der forhandler på vegne af de to parter. Se denne explainer og bliv helt skarp på, hvad en overenskomst er.

2

Hvordan går det med at forhandle overenskomster?

(Foto: © llustration: Morten Fogde Christensen DR Nyheder)

Overenskomsterne for de privatansatte så ud til at blive meget svære. Blandt andet fordi arbejdsgiverne og fagforeningerne ville få svært ved at blive enige om lønstigninger.

Indtil videre er det dog lykkedes forhandlerne at nå frem til nye overenskomster på de fire vigtigste områder: industrien, detailhandlen, transporten og byggeriet.

Når alle overenskomsterne er på plads, samles de i én stor pakke, som lønmodtagerne i de relevante fagforeninger skal stemme ’ja’ eller ’nej’ til. Det sker formentlig i april. Få en status på overenskomstforhandlingerne i artiklen her eller i podcasten ’Følg pengene’.

3

Hvad undrer du dig over?

Arbejdsgiverne og lønmodtagerne har hver én forhandler, som skal prøve at få en aftale på plads. (Foto: © Grafik: Nathalie Nystad (DR))

Kommer afskaffelsen af store bededag til at påvirke forhandlingerne? Bliver der strejke? Er aftalerne gode nok i forhold til den inflation, vi oplever lige nu?

Det er blot nogle af de spørgsmål, som brugerne spurgte om i DR’s live-brugerchat TÆT PÅ. Her svarede DR’s økonomikorrespondent Casper Schrøder og arbejdsmarkedsforsker Nana Wesley på spørgsmål.