Store bededag er en helligdag i foråret, hvor skoler, butikker, banker og daginstitutioner normalt holder lukket. Store bededag blev indført som helligdag i 1686.
Men den nye SVM-regering (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) ønsker at afskaffe store bededag for at få flere penge til Forsvaret, så Forsvaret kan styrkes.
Ifølge regeringen kan det give 3,2 milliarder ekstra skattekroner at afskaffe store bededag. Men det forslag får kritik af flere parter.
DR Ligetils nyhedspakke samler op på konflikten omkring store bededag.
Hvorfor vil regeringen afskaffe store bededag?
I en pressemeddelelse siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen, at det er afgørende for regeringen at passe på Danmarks sikkerhed og styrke forsvaret som følge af Ruslands invasion i Ukraine.
Derfor har regeringen lavet et lovforslag, hvor de ønsker at gøre store bededag til en almindelig arbejdsdag.
Det vil nemlig give 3,2 milliarder ekstra skattekroner, som så kan bruges på forsvaret. Læs her, hvordan regeringen ønsker at afskaffe helligdagen.
Hvorfor er parterne uenige?
Regeringens forslag om at afskaffe store bededag bliver kritiseret af blandt andet fagbevægelsen, som er en stor sammenslutning af mange fagforeninger.
Fagbevægelsen mener, at regeringen blander sig i den danske model. Den danske model er betegnelsen for den måde, arbejdsmarkedet er organiseret på i Danmark, hvor arbejdsgivere og fagforeninger aftaler vilkårene for et arbejde.
De ni partier i Folketinget, som ikke er med i regeringen, er også imod forslaget. De er gået sammen om at lave et forslag til, hvordan man kan finde pengene til Forsvaret et andet sted. Bliv klogere på konflikten om store bededag i denne podcast fra Genstart og i den politiske podcast Slotsholmen, som du finder her.
Hvad sker der nu?
Det er Natos målsætning, at Danmark skal bruge to procent af bruttonationalproduktet på Forsvaret. Derfor skal Folketingets partiet mødes med regeringen for at tale om, hvordan det kan lykkedes.
Partierne vil blive inviteret til kaffe i Finansministeriet løbet af den næste uges tid for at drøfte sagen. Regeringen holder dog fast i, at store bededag skal afskaffes.
I artiklen her kan du læse, hvordan forhandlingerne om flere penge til Forsvaret skal foregå.