Hvem var Gorbatjov?

Sovjetunionens sidste leder, Mikhail Gorbatjov, døde i denne uge. Men hvem var han, og hvad vil han blive husket for?

Mange har måske set dette billede af Mikhail Gorbatjov, og DDR’s leder, Erich Honecker, i det, der senere blev kaldt dødskysset. Anledningen var DDR's 40-årsdag. (Foto: © STRINGER)

Mikhail Gorbatjov var en russisk politiker og leder af Sovjetunionen fra 1985 til 1991.

Han var med til at opløse Sovjetunionen og runde Den Kolde Krig af. Derfor har Mikhail Gorbatjov sat et stort aftryk på verdenshistorien.

I denne uge døde han 91 år gammel. Men hvem var han, og hvilken rolle spillede han? Bliv klogere på dette i DR Ligetils nyhedspakke herunder.

1

Hvem er Mikhail Gorbatjov?

Mikhail Gorbatjov ses her i 2014 i forbindelse med udgivelsen af sin bog. (Foto: © Sergei Karpukhin)

Mikhail Gorbatjov er død efter længere tids sygdom. Han døde på et hospital i Moskva, hvor han også boede.

Mikhail Gorbatjov var Sovjetunionens leder fra 1985 til 1991. Men han var med til at opløse Sovjetunionen og runde Den Kolde Krig af.

Derfor husker mange vestlige lande ham som handlekraftig og visionær. I Rusland ser mange ham derimod som en politiker, der lod sig rive med af Vesten. I artiklen her kan du få et overblik over Mikhail Gorbatjovs liv og politik.

2

Hvilken rolle spillede han i Sovjetunionens opløsning?

Mikhail Gorbatjov og Ronald Regan underskriver den såkaldte INF-aftale. Den gik ud på, at Rusland og USA ikke måtte have eller udvikle atommissiler med en rækkevidde på mellem 500 og 5.500 kilometer. (Foto: © Str Old)

I 1985 lykkedes det Mikhail Gorbatjov at blive leder for kommunistpartiet og dermed leder for Sovjetunionen.

På det tidspunkt havde det totalitære styre eksisteret i 62 år, og det var et indspist og bureaukratisk system, som Mikhail Gorbatjov skulle stå i spidsen for.

I dette indslag fra TV Avisen kan du høre, hvordan den danske forfatter Leif Davidsen oplevede tiden under Mikhail Gorbatjov, da han selv boede i Rusland. Indslaget starter ved 03:57.

3

Hvordan ser verden på Mikhail Gorbatjov?

USA's præsident Joe Biden har blandt andet udtalt sig oven på Mikhail Gorbatjovs død. (Foto: © JONATHAN ERNST)

Mikhail Gorbatjov endte med at blive en af det 20. århundredes mest betydningsfulde politikere.

Vesten vil først og fremmest huske ham som en stor leder. Det ses tydeligt i reaktionerne oven på hans død, hvor også Ruslands præsident, Vladimir Putin, har udtalt sig. Du kan læse et samlet udpluk her.

Ifølge Vladimir Putin var Sovjetunionens fald dog "århundredets største geopolitiske katastrofe". I forbindelse med krigen i Ukraine håbede Mikhail Gorbatjov blot på "et hurtigt ophør af fjendtlighederne", som det lød i en pressemeddelelse.

4

Få mere viden om Gorbatjov og Sovjetunionen

Mikhail Gorbatjov besøger her Checkpoint Charlie i Berlin, der fungerede som grænseovergang mellem øst og vest under Murens tid. (Foto: © HANNIBAL HANSCHKE)

Hvad var Sovjetunionen? Hvordan blev Mikhail Gorbatjov leder? Og hvordan så han på det hele i nutiden?

Du kan komme meget tættere på Mikhail Gorbatjov i denne dokumentar fra 2018.

Her fortæller han om sine fejl og sejre som leder af Sovjetunionen, og om de begivenheder, der førte til murens fald og genforeningen af Tyskland.