Hver 10. dansker lider af uro i benene

Mange danskere lider af sygdommen Restless Legs Syndrome, som gør det svært at falde i søvn. Men der findes en god behandling.

RLS kan være smertefuldt og ødelægger nattesøvnen for tusindvis af danskere. Men kun få får hjælp. Illustration: Lærke Kromann

Restless Legs Syndrome (RTS) er en sygdom, som gør, at man ofte har uro i benene.

Faktisk lider op imod hver 10. dansker af RTS. Og det kan gå ud over deres livskvalitet.

Det kan nemlig være svært at sove, hvis man lider af RTS.

Overlæge: RTS går ud over søvnen

Merete Karlsborg er overlæge på neurologisk afdeling, Bispebjerg Hospital. Hun siger, at personer med RTS går ud over søvnen.

- I svære tilfælde sover man rigtig dårligt om natten, og det betyder meget for livskvaliteten, siger Merete Karlsborg.

- Hvis man har periodiske benbevægelser under søvnen, som op til 80 procent med RLS har, kan det betyde, at ens partner også bliver holdt vågen eller må sove et andet sted, så det kan virkelig fylde meget, siger hun.

Overlæge: Kun få personer er i behandling

Det er kun få personer med RTS, som får behandling. Men man kan faktisk gøre meget for at mindske symptomerne fra RTS, siger Merete Karlsborg.

- For mange kan symptomerne mindskes ved at følge nogle gode råd. Andre har utrolig stor gavn af at få en lille dosis parkinsonsmedicin, siger hun.

- Og så er der nogle få, komplicerede tilfælde, hvor man skal i kombinations-behandling med for eksempel smertestillende og muskelafslappende medicin også, siger Merete Karlsborg.

Herunder kan du læse gode råd mod RTS.

Gode råd

  • Spis sundt, og undgå koffein (kaffe, te, cola og energidrikke).

  • Undgå tobak og alkohol, da det kan forværre RLS.

  • Gode søvnvaner og søvnrytme mildner symptomerne: Gå i seng og stå op samme tid hver dag, og sørg for at blive udhvilet.

  • Træn forsigtigt (ikke hårdt), kort inden du skal sove. For eksempel ved at gå en lille tur.

  • Hvis du oplever, at noget virker, så udnyt det. For nogle er det et koldt (eller varmt) bad. For andre er det massage af benene, akupunktur, yoga eller afslapnings-teknikker.

  • Få flere råd på netdoktor.dk.

Facebook
Twitter