Indiens premierminister på besøg i Danmark

Indiens premierminister har besøgt statsminister Mette Frederiksen i denne uge. Hvad betyder mødet for de to lande?

Narendra Modi er 71 år og Indiens premierminister. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Narendra Modi er Indiens premierminister. Han har i denne uge besøgt statsminister Mette Frederiksen.

Det er første gang i 20 år, at en indisk premierminister er på officielt besøg i Danmark. Narendra Modi besøger Danmark, fordi han er på en Europa-rundrejse.

Det primære formål med mødet var at tale om grøn energiomstilling. I 2020 indgik Danmark og Indien nemlig et partnerskab om grøn energi. Men hvad markerer mødet ellers, og hvordan er relationen mellem Danmark og Indien?

Bliv klogere i DR Ligetils nyhedspakke herunder.

1

Hvem er Narendra Modi?

Her ses Narendra Modi, da han forlader Marienborg. Marienborg er statsminister Mette Frederiksens officielle bolig. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Indiens premierminister, Narendra Modi, er 71 år og leder af det nationalhinduistiske parti BJP.

I flere år har han haft et blakket ry blandt vestlige ledere, men det er lykkedes ham at forbedre sit image i verden.

I artiklen her kan du læse, hvem Narendra Modi er, og hvad kritikken af ham drejer sig om. Hvis du hellere vil lytte, kan du også høre et portræt om ham i P1 Orientering her.

2

Hvad talte Modi og Mette Frederiksen om?

Statsminister Mette Frederiksen og Indiens premierminister, Narendra Modi, gik en tur i haven ved Marienborg. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Under besøget blev der også talt om krigen i Ukraine. På et pressemøde sagde Mette Frederiksen, at hun opfordrer Ruslands præsident, Vladimir Putin, til at stoppe krigen.

Hun sagde også, at hun håber, at Indien vil påvirke Rusland i denne diskussion. Indtil videre har Indien undladt at fordømme Ruslands invasion i Ukraine.

Narendra Modi fordømte ikke invasionen på pressemødet, men sagde, at han opfordrer til våbenhvile med det samme. I artiklen her kan du læse mere om, hvordan de to statsledere hver især forholder sig til krigen i Ukraine.

3

Hvordan er forholdet mellem Danmark og Indien?

Statsminister Mette Frederiksen besøgte Indien i oktober 2021. Besøget markerede, at Danmark og Indien fik det bedre med hinanden. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

I oktober 2021 var Mette Frederiksen på besøg i Indien. Besøget markerede, at Danmark og Indien har fået det bedre med hinanden, efter forholdet ikke har været så godt.

Det skyldes især en begivenhed i 1990’erne, hvor danskeren Niels Holck var med til at kaste fire ton våben ned til en indisk oprørsgruppe. Indien ville have Niels Holck udleveret, men det afviste Danmark.

Mette Frederiksen sagde, at hende og Narendra Modi ikke havde talt om dette til mødet i denne uge. I indslaget her fra TV Avisen kan du blive klogere på historien.

4

Hvorfor blev der afholdt en officiel middag?

Hvordan håndterer kongehuset kontroversielle besøg? Og hvorfor vil Danmark gerne have et godt forhold til Indien? Bliv klogere i Aftenshowet. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Dronning Margrethe inviterede Narendra Modi på gallamiddag i forbindelse med besøget. Statsminister Mette Frederiksen deltog sammen med blandt andet erhvervsledere, ministre og partiledere.

Hvad er kongehusets funktion under sådan et besøg? Hvad har det krævet at få en bedre relation til Indien? Hvordan forholder demonstranter sig til Narendra Modi? Og hvad har Danmark fået ud af besøget?

Nogle af de spørgsmål kan du blive klogere på i denne særudgave af Aftenshowet, hvor du også kan være med som gæst til gallamiddagen bag skærmen.