400.000 borgere kan ikke stemme ved folketingsvalget

I dag er der valg til Folketinget, men cirka 434.000 voksne borgere i Danmark kan ikke stemme. De er nemlig ikke danske statsborgere.

Mehrdad Nielsen har haft permanent opholdstilladelse siden 1989, men han kan ikke stemme ved folketingsvalget, fordi han ikke har dansk statsborgerskab. (Foto: Mehrdad Nielsen)

I dag er der valg til Folketinget. Man kan stemme, hvis man er fyldt 18 år og har dansk statsborgerskab.

Derfor er der mange borgere i Danmark, der er fyldt 18 år, som ikke kan stemme. De har nemlig udenlandsk statsborgerskab.

Den 1. januar var der 434.000 udenlandske statsborgere over 18 år ifølge Danmarks Statistik. Det svarer til 9,4 procent af den voksne befolkning i Danmark.

Valgforsker: Det er blevet sværere at få statsborgerskab

I 1980 var der 1,8 procent af den voksne befolkning i Danmark, der ikke kunne stemme ved folketingsvalget, fordi de ikke havde dansk statsborgerskab.

Roger Buch er valgforsker på Danmarks Medie og Journalisthøjskole. Han siger, at flere ikke kan stemme, fordi det er blevet sværere at få dansk statsborgerskab.

- Hvis tallet bliver ved med at stige, og det tyder alt på, at det gør, så ender vi i en situation, hvor vi skaber et demokratisk B-hold. Altså borgere, der er her på lige vilkår undtagen lige præcis det der med stemmeretten, siger han.

Udenlandsk statsborger: Jeg forsøger at påvirke mine børn

De udenlandske statsborgere har i gennemsnit været i Danmark i over ti år.

Mehrdad Nielsen fra Aarhus er én af dem, der ikke kan stemme ved valget i dag. Han har boet i Danmark siden 1984 og fik permanent opholdstilladelse i 1989.

Han er dansk gift og arbejder som parkeringsvagt, og han synes, det ville være rart, hvis han kunne stemme. Nu forsøger han i stedet at påvirke sine fem børn.

Flest polakker må ikke stemme

  • 88 procent af de udenlandske statsborgere over 18 år, der ikke kan stemme ved folketingsvalget, kommer fra Europa og Asien.

  • 45 procent er fra et andet EU-land.

  • 19 procent er fra et europæisk land udenfor EU.

  • 24 procent er fra Asien.

  • Polske statsborgere er den største gruppe med 33.500 personer.

  • Rumænske statsborgere er andenstørst med 25.700 personer.

  • Den tredjestørste gruppe er tyrkiske statsborgere med 24.400 personer.Kilde: Danmarks Statistik

Facebook
Twitter