I Danmark kan unge stemme ved valg, når de fylder 18 år.
Undervisningsministeriet vil gerne motivere de unge til at stemme. Derfor holder ministeriet et såkaldt skolevalg for de ældste elever i folkeskolen.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) udskrev skolevalget søndag. I alt 769 skoler er tilmeldt, og det betyder, at 78.502 elever er stemmeberettigede.
Skolevalget varer tre uger
Skolevalget er et tre uger langt undervisningsforløb, der er bygget op som en valgkamp. Selve valget foregår den 31. januar.
Ved valget kan eleverne i 8., 9. og 10. klasse stemme på de partier, der har ret til at stille op til Folketinget.
Inden valget har eleverne lært en masse om politik. Eleverne skal også selv prøve at føre valgkamp for bestemte sager eller partier.
Valgforsker: Skolevalget afmystificerer det at stemme
Kasper Møller Hansen er valgforsker ved Københavns Universitet. Ifølge ham er det vigtigt for de unge at prøve politik på egen krop, inden de skal stemme.
- Det afmystificerer det at stemme, og det gør jo, at de bliver fortrolige med at sætte kryds, og at det ikke kræver hverken en helt speciel viden eller bestemte holdninger for at kunne deltage i et valg, siger han.
Skolevalget foregår på samme tidspunkt på alle skoler, der er tilmeldt. Resultatet af valget bliver afsløret ved en valgaften på Christiansborg.
Ovenfor kan du se en video, hvor elever fra Kerteminde Efterskole på Fyn fortæller, hvad de synes om skolevalget.