Ældre med svagt syn skal kunne læse deres post

Mange ældre kan ikke læse deres egne breve, fordi de har svagt syn. En løsning kan være, at de ældres afspillere til lydbøger læser brevene op.

Ældre med et svagt syn må tit bede andre om at læse deres post, selv om de helst vil klare sig selv. (arkivfoto)

 

Mange ældre kan ikke læse deres egne breve, fordi de har svagt syn. En løsning kan være, at de ældres afspillere til lydbøger læser brevene op.

Det er rarest, når vi selv kan læse vores private post. Men mange ældre med svagt syn må bede familie, venner eller naboer læse deres breve højt.

De ældre kan have svært ved at bruge hjælpemidler som for eksempel en elektronisk lup, som kan gøre teksten i breve større.

9 ud af 10 er ikke på internettet

Det offentlige har siden november sendt al post som e-mail.

Men en undersøgelse fra Nationalbiblioteket for mennesker med læsevanskeligheder, Nota, viser, at næsten 9 ud af 10 blinde og svagtseende ældre aldrig, eller næsten aldrig, er på internettet.

Blinde og svagtseende kan bede om at slippe for e-mails fra det offentlige og i stedet få brevene som almindelig post på papir.

Men breve på papir er heller ikke en god løsning, hvis de ældre ikke kan finde ud af at gøre teksten større. Så er de stadig nødt til at bede andre om hjælp.

Bjørg på 85 år vil gerne klare sig selvNota har talt med flere ældre, som er kede af, at de ikke kan læse deres egen post.

Bjørg på 85 år siger til Nota, at hun bare gerne vil være normal og klare sig selv.

Bolette Willemann Jensen fra Nota mener, der skal findes en løsning, når nu ældre svagtseende gerne vil kunne klare sig selv.

De ældre bruger lydafspillereMange ældre med svagt syn kan godt lide at høre bøger blive læst højt, og selv om de ikke kan bruge en computer, kan rigtig mange af dem finde ud af at bruge en afspiller til lydbøger.

Nota sender hver dag lydbøger ud til ældre med svagt syn, og de bruger afspilleren dagligt.

Nota mener derfor, det vil være en god idé, hvis de ældres afspillere til lydbøger også kan læse e-mails op:

- Teknisk set er det muligt at udvikle en lydbogsafspiller, der også kan læse digital post fra det offentlige op, siger Bolette Willemann Jensen fra Nota.

Der mangler en tryg og nem metode

Bolette Willemann Jensen fra Nota foreslår, at Digitaliseringsstyrelsen, som står for den digitale post fra det offentlige, ser på muligheden for at få e-mails læst op på de ældres lydbogs-afspillere.

- Det vil være interessant, hvis vi kan udvikle en personlig adgang til post på afspilleren, ligesom det er teknisk muligt at gøre med lydbøger.

- Det vil give de ældre med svagt syn mulighed for at få læst deres post op på en tryg og enkel måde, mener Bolette Willemann Jensen.

Afspillerne giver problemer med sikkerheden

Peter Houmann fra Digitaliseringsstyrelsen siger, at der er flere måder at få læst e-mails fra det offentlige op, hvis man er på internettet.

Men det bliver ikke muligt at få e-mails læst op på de afspillere, som ældre bruger til lydbøger:

- Vi er nødt til at tage hensyn til sikkerheden, så andre ikke kan få adgang til din elektroniske post.

- Samtidig er der nogle praktiske ting, der gør, at det slet ikke kan lade sig gøre at bruge lydbogsafspillere til denne type indhold, siger Peter Houmann.

 

FacebookTwitter