Andelen af relativt fattige børn er steget i Danmark

Fra 2015 til 2017 steg andelen af børn, som bor i relativt fattige familier i Danmark med næsten 50 procent.

Andelen af børn som bor i relativt fattige familier er steget i Danmark. Illustration: Morten Fogde Christensen, DR Nyheder

Når en familie er relativ fattig i Danmark, betyder det, at familien tjener under 50 procent af den såkaldte median-indkomsten.

Median-indkomsten ligger i midten af alle indkomster. Det vil sige, at den ene halvdel af befolkningen har en lavere indkomst, og den anden halvdel har en højere.

På to år er antallet af børn i relativt fattige familier steget med knap 50 procent. Fra 43.400 børn i 2015 til 64.500 børn i 2017. Det viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik.

5,6 procent af alle børn var relativt fattige i 2017

På landsplan var 5,6 procent af alle børn relativt fattige i 2017.

Færrest relativt fattige børn var der i kommunerne Dragør, Allerød og Gentofte, mens der var flest i Lolland, Brøndby og Langeland Kommuner.

Tallet for relativ fattigdom bruges blandt andet til at se, om Danmark lever op til FN's verdensmål, som blandt andet skal bekæmpe fattigdom 'i alle former'.

Organisationer: Fattigdom kan påvirke børn for livet

Dorte Ploug Hansen er national chef i Red Barnet. Hun siger, at børn der lever under den relative fattigdomsgrænse, har det meget hårdt.

- Hos Red Barnet møder vi familier, der ikke har råd til helt basale ting som varmt tøj om vinteren, sport og fritidsaktiviteter, gaver på fødselsdage, og hvor man juleaften spiser leverpostejmadder, siger hun.

Ninna Thomsen er direktør i Mødrehjælpen. Hun siger, at alene et år i fattigdom kan påvirket et barn for livet. De har blandt andet dårligere muligheder i forhold til uddannelse og kan også blive isoleret i forhold til andre børn.

Nedenfor kan du se et kort over, hvor mange procent af børn der lever i relativt fattige familier i de enkelte kommuner i Danmark.

Nedenfor kan du se en grafik, som viser, hvorden man beskriver den relative fattigdom i Danmark.