BILLEDER Valgplakater kan flytte vælgere i partierne

Valgplakater kan ændre, hvem man stemmer på i et parti. Men de flytter ikke stemmer mellem partierne, siger valgforsker.

De fleste valgplakater har et navn, et billede og et partibogstav. (Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)

Valgplakater er plakater, der skal overbevise vælgerne om, hvem de skal stemme på til et valg.

Politikere og partier må hænge valgplakater op cirka fire uger før et valg. Derfor er der mange valgplakter i Danmark i øjeblikket.

Der er nemlig både valg i Danmark den 26. maj og den 5. juni. I maj er der valg til Europa-Parlamentet, og i juni er der valg til Folketinget.

Folketingsvalg den 5. juni 2019

Her samler DR Ligetil alle de artikler, vi løbende skriver om folketingsvalget, der skal afholdes den 5. juni. Vi har også lavet et specifikt undervisnings-tema om folketingsvalget. Det finder du i menuen 'Undervisning'.

Se Tema

Forsker: Genkendelighed er vigtig

De fleste valgplakater ser meget ens ud. De har et navn, et billede af personen og et parti-bogstav.

Karina Kosiara-Pedersen er valgforsker ved Københavns Universitet. Hun siger, at forskning viser, at valgplakater især flytter stemmer inden for partierne og ikke mellem partierne.

- Når først du har bestemt dig for et parti, så kan plakaten være med til at sætte et ansigt på. Derfor er genkendeligheden det vigtigste, så du kan huske deres navn, når du går ind i boksen og sætter dit kryds, siger hun.

Nedenfor kan du se billeder af forskellige valgplakter.

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve