Bjarne Corydon - den ukendte strateg

Den kommende finansminister, Bjarne Corydon, er ukendt i offentligheden, men velkendt hos Socialdemokraterne. Og så er han en af hovedkræfterne bag S-SF alliancens politik.

Bjarne Corydon stillede op i Esbjerg. Her takker han for valget som kredsens kandidat. (Foto: Jesper Kristensen © Scanpix)

Portrættet er fra dr.dk/nyheder. Det er ikke redigeret af ligetil.

Bjarne Corydon er for de fleste danskere et ganske ukendt ansigt, og den nye finansminister er da også helt ny på tinge. Men selv om han er lidt ukendt i offentligheden, så er han velkendt internt hos Socialdemokraterne.

Han har haft partibogen med sig fra ganske ung. Og som søn af en kirkegårdsgartner, der gik ud af skolen efter 7. klasse, og en mor, der var HK'er på et autoværksted, er hans baggrund også traditionelt socialdemokratisk.

Bjarne Corydon voksede ganske vist op i et parcelhus. Men i et kvarter, der ligger klos op ad Koldings største "ghetto". Og han var en af de få i sin folkeskoleklasse, der fortsatte i gymnasiet. Moralsk opbakning var der rigeligt af fra forældrenes side, men der var ikke meget hjælp at hente til lektielæsning. Og Bjarne Corydon har fortalt, hvordan han selv lagde halvdelen af pengene for at få familien til at abonnere på Jyllands-Posten.

På statskundskabsstudiet i Aarhus var han også der lidt af en outsider:

"Han lignede faktisk en, der lige var kommet ind med 16-toget fra Kolding med cowboystøvler, et par hinkesten som briller, oliefriseret sideskilning og en brun læderjakke, der endnu ikke var blevet moderne," som en ven beskriver det i et portræt af Corydon i Information.

Men han vandt hurtigt respekt på studiet. Han kunne matche de fleste i diskussionerne, og det er de gamle studiekammerater, der i dag er hans vigtigste netværk uden for partiet.

Politisk karriere

Som 19-årig meldte Bjarne Corydon sig ind i Socialdemokraterne, og på universitetet blev han aktiv i studenterorganisationen Frit Forum. Her lærte han bl.a. den senere Aarhus-borgmester Nicolai Wammen at kende.

Corydons interesse for og skriverier om EU og international politik banede vejen for et barselsvikariat i Bruxelles i 1996. Her vikarierede han for Helle Thorning-Schmidt som leder af Socialdemokratiets sekretariat i Europa-Parlamentet.

Han udviklede fra slutningen af 1990'erne et særligt tæt samarbejde med Svend Auken, der var opstillet for Socialdemokraterne i Aarhus. Ved Svend Aukens død modtog han i lighed med partisekretær Lars Midtiby og MEP Dan Jørgensen en særlig tak i mindetalen fra Svend Aukens søn, David Auken.

I 1998 arbejdede Corydon som studentermedhjælper for Poul Nyrup Rasmussens valgkampagne, og op til valget i 2005 havde han et tæt samarbejde med Mogens Lykketoft om vækstplanen Made in Denmark.

Under formandsvalget i partiet i 2005 støttede han Frank Jensen. Da Helle Thorning-Schmidt vandt, troede han, at han ville ryge ud, men sådan gik det ikke. Thorning-Schmidt udnævnte ham i november 2005 til leder af Socialdemokraternes Analyse- og Informationsafdeling (AIA), og han har siden været hendes nærmeste rådgiver.

Bjarne Corydon er en af hovedkræfterne bag den politik, som S-SF-alliancen er gået til valg på. Han er manden bag den røde plans 12 minutter, og han fik genskabt forbindelsen mellem fagbevægelsen og Socialdemokraterne, som i en årrække havde bevæget sig længere og længere væk fra hinanden.

Strategisk sans og analytisk evne fremhæves i det hele taget som stabschefens store force. Socialdemokraterne i Esbjerg Bykreds valgte på en generalforsamling 15. august Bjarne Corydon som ny folketingskandidat. I en kampafstemning mellem Bjarne Corydon og Jeppe Wille valgte de 158 fremmødte socialdemokrater Bjarne Corydon med stemmerne 122 mod Jeppe Willes 23.

Han fik 8299 personlige stemmer til Folketingsvalget.

Diverse

Bjarne Corydon har tidligere nævnt den amerikanske præsident John F. Kennedy som sit forbillede:

"Da jeg voksede op, havde jeg en stor Kennedy-fascination. Jeg forsøger ikke at gøre det samme, men han er en politisk inspirationskilde." 

Børnene har vænnet sig til at have en travl far, men det kan være hårdt, når valget står for døren.

"Hvis du spørger min ældste datter, hvad hun skal, når hun bliver stor, så siger hun "det skal bare ikke være noget med valgkamp", fortæller Corydon i et interview med Jydske Vestkysten.

Fodbold er en af den travle familiefars interesser:

"Jeg går en hel del op i fodbold, som jeg også nyder at spille, når der er tid. Som barn havde jeg den tradition, at jeg altid fastede om søndagen, hvis Liverpool tabte om lørdagen. Det skete heldigvis ikke ret tit. I Danmark har jeg haft det svært de senere år. Jeg bryder mig ikke meget om FCK, selvom man må tage hatten af for deres seneste sæson. Men jeg regner helt sikkert med at komme på stadion så ofte som muligt og bakke op om Esbjerg for fremtiden", siger han i en chat på jv.dk.

Facebook
Twitter