Danske skoleelever er blevet dårligere til læsning og retstavning. Det er særligt læsning, som skoleeleverne bliver dårligere til.
Det viser tal fra folkeskolens afgangsprøve, som er offentliggjort af Undervisningsministeriet. Det skriver altinget.dk.
Stine Reinholdt Hansen er ph.d. og ekspert i børns læsevaner. Hun siger, at der er en klar klar sammenhæng mellem, hvor meget man læser, og hvor godt man læser.
Børn vælger sociale medier i fritiden
Stine Reinholdt Hansen var sidste år med til at lave en undersøgelse af læsevaner blandt 8700 skoleelever i 3. til 7. klasse.
Den viste, at YouTube og streamingtjenester oftest bliver brugt, når børnene skal hygge sig, mens de ikke læser så mange bøger, hvis de skal hygge sig.
- Mange børn forbinder det med at læse bøger med skole. Når de har fri, er det ikke bogen, de griber efter, siger Stine Reinholdt Hansen.
Forsker: Læsning gør det lettere at koncentrere sig
Ifølge Stine Reinholdt Hansen ville eleverne klare sig langt bedre fagligt, hvis de læste flere bøger og ikke kun kortere tekster på nettet.
- Hvis du ikke læser sammenhængende, så tænker du heller ikke sammenhængende, siger Stine Reinholdt Hansen.
- Hvis du ikke læser særlig meget, får du sværere ved at holde koncentrationen og fordybe dig. Læsning er noget, der skal holdes ved lige, siger hun.
Det læser skolebørn
- •
Beskeder på sociale medier og tekst på websider er den type digitale tekster, børn læser mest.
- •
Både drenge og piger bruger mest tid på at læse undertekster på TV.
- •
Bogen prioriteres i højere grad som kilde til viden end som underholdning.
- •
Børn prioriterer først og fremmest film, venner og deres mor som inspirationskilder til læsning.
- •
Historier og romaner er det, der bruges næstmest tid på hos alle. Piger bruger mere tid end drenge.
- •
Humor og fantasy er den type genrer, flest børn foretrækker. Desuden foretrækker de fleste børn seriebøger.
- •
Drenge læser oftere tegneserier end piger, hvorimod piger læser digte lidt oftere end drenge.Kilde: ’Overblik over børns læsning 2017: En kvantitativ undersøgelse af børns læse og medievaner i fritiden’.