Boligområde tilbyder beboere 50.000 kroner for at flytte

Boligområde vil væk fra regeringens ghettoliste, så der ikke skal nedrives boliger. Derfor tilbydes beboere penge for at flytte.

Keld Laursen er direktør i Brabrand Boligforening, der vil tilbyde beboere i Skovgårdsparken penge for at flytte. (© Dr Østjylland)

I maj lavede et bredt flertal i Folketinget en aftale om Danmarks ghettoer. Målet er, at Danmark skal være fri for ghettoer inden 2030.

Boligområder, der fire år i træk er på regeringens ghettoliste, skal nedbringe antallet af de såkaldte almene familieboliger i området til 40 procent.

Skovsgårdsparken i Aarhus står på ghettolisten, og hvis den også står der næste år, skal der nedrives boliger. Derfor tilbyder Skovsgårdsparken nu beboere 50.000 kroner, hvis de flytter.

Ti beboere skal flytte for at undgå nedrivning

Et boligområde kommer på ghettolisten, hvis en række kriterier er opfyldt. Et af kriterierne er, at der er mange beboere uden arbejde eller uddannelse i området.

Derfor er det beboere, der er på offentlig forsørgelse, som Skovgårdsparken vil give 50.000 kroner for at flytte, så man undgår at nedrive boliger.

I øjeblikket er 41,1 procent af beboerne på offentlig forsørgelse. Regeringens kriterier er højst 40 procent. Det svarer til, at ti beboere skal flytte fra Skovsgårdsparken.

Ledig beboer ønsker ikke at flytte

Skovsgårdsparken hører under Brabrand Boligforening, hvor Keld Laursen er direktør. Han siger, at man ønsker at undgå usikkerhed for beboerne.

- Skovgårdsparken har i realiteten ikke nogen reelle ghettoproblemer, men fordi man står på den liste, er der opstået en meget stor usikkerhed hos beboerne om, om deres bolig på et tidspunkt skal nedrives, siger han.

Allan Röhl bor i Skovgårdsparken. Han er ledig, men han vil ikke flytte væk, for han synes, at det er et supergodt sted at bo med superlækre lejligheder.

Nedenfor kan du se en video med Yasmin Ayade, der bor i Skovgårdsparken. Hun synes, det er en dårlig idé at give beboere penge for at flytte.

Kriterier for ghettoer

  • Et boligområde kan kaldes en ghetto, hvis mindst tre af nedenstående fem kriterier er opfyldt:

  • Der skal være mange beboere uden arbejde eller uddannelse. Kun uddannelser, der er godkendt i Danmark, tæller med.

  • Der skal være mange beboere, der kun har taget en afgangsprøve i folkeskolen.

  • Der skal være mange beboere med lav indkomst.

  • Der skal være mange beboere, der er dømt for kriminalitet. Det vil sige, at et område har mindst tre gange så meget kriminalitet som landsgennemsnittet.

  • Mere end halvdelen af beboerne skal være fra ikke-vestlige lande eller være efterkommere.