BUPL: Der er for mange regler for mandlige pædagoger

Sær-regler i daginstitutioner skal beskytte børnene mod overgreb. Men reglerne gør det samtidig svært for især mandlige pædagoger at passe deres arbejde, siger pædagogernes fagforening.

I nogle børnehaver og vuggestuer må børnene ikke sidde på skødet af mandlige pædagoger, fordi man er bange for seksuelle overgreb på børnene. (Foto: Birgitte Melbye © DR)

Mange kommuner har lavet særlige regler i børnehaver og vuggestuer for at undgå sager om seksuelle overgreb på børn.

Men de mange regler kan gøre det svært for især mandlige pædagoger at passe deres arbejde, mener Birgitte Conradsen.

Hun er næstformand i BUPL, som er en fagforening for pædagoger.

Det er vigtigt med berøring

Reglerne kan for eksempel være, at døren skal være åben, når man skifter et barn. Andre regler kan være, at man skal give kram uden at have øjenkontakt med barnet, eller at børn ikke må sidde på skødet af mandlige pædagoger.

Reglerne betyder både, at især de mandlige pædagoger føler sig overvåget, og at nogle børen ikke får den rigtige omsorg, mener Birgitte Conradsen.

- Alle pædagoger ved, at hvis barnet er utrygt og skal have omsorg, så er det rigtigt, rigtigt vigtigt med øjenkontakt, og det er rigtigt vigtigt med berøring, siger Birgitte Conradsen.

Pædagoger skal være mere åbne

Birgitte Conradsen mener derfor, at institutionerne skal have meget færre regler. I stedet skal pædagogerne være mere åbne og fortælle kolleger og forældre om, hvordan man trøster et barn.

- I særdeleshed overfor forældrene skal man være åben omkring, hvordan vi arbejder, og hvordan vi trøster børn, siger Birgitte Conradsen.

- Rigtig, rigtig mange af de her sager (om overgreb) beror på utryghed og uvidenhed, siger hun.

Facebook
Twitter