Danmark er ikke længere det mindst korrupte land i verden

Danmark har mistet førstepladsen til New Zealand som verdens mindst korrupte land. Det viser en ny liste over korruption i verden.

Jo rødere farven er, des mere korrupt er landet ifølge Transparency Internationals liste. (© Transparency International)

Hvert år udgiver organisationen Transperancy International en liste over, hvilke lande der er mest eller mindst korrupte.

Der er 180 lande på listen. De 180 lande får mellem nul og hundrede point. Et land får hundrede point, hvis det slet ikke er korrupt.

I 2016 var Danmark nummer et på listen som det mindst korrupte land sammen med New Zealand med 90 point. Men den nyeste liste fra 2017 viser, at Danmark nu er nummer to på listen med 88 point.

Hvorfor er Danmark ikke længere det mindst korrupte land?

Natascha Linn Felix er formand for Transperancy International Danmark.

Hun mener eksempelvis, at der er problemer med reglerne om partistøtte og lobbyister, der ikke bliver registreret.

Natascha Linn Felix mener, at det er en af årsagerne til, at Danmark nu er nummer to på listen. Det skriver hun i en pressemeddelelse.

Hvilke konsekvenser har det for Danmark?

Christine Jøker Lohmann er chefkonsulent hos Dansk Industri. Hun siger, at Danmarks placering på listen kan få negative konsekvenser for dansk erhvervsliv.

Hun siger, at udenlandske virksomheder kigger på listen, når de skal finde ud af, hvor det er bedst at investere deres penge.

Danmark er dog fortsat nummer to på listen med 88 point. Det mest korrupte land på listen er Somalia med 9 point.

Fakta om listen

  • Listen viser opfattelsen af korruption i landenes offentlige sektor. Landene vurderes af en række internationale organisationer og tænketanke.

  • Der er 180 lande på listen.

  • Hvert land får fra 0 til 100 point. Landet får 100 point, hvis det slet ikke er korrupt. Landet får 0 point, hvis det er fuldstændigt korrupt.

  • 124 af de 180 lande får færre end 50 point. Det svarer til 69 procent af landene.

FacebookTwitter