Danmark kan tjene milliarder på affald fra udlandet

Danske forbrændingsanlæg vil have endnu mere affald fra udlandet. Det giver billig energi til danske boliger.

De danske forbrændings-anlæg kan sagtens brænde mere affald af, end der er i Danmark. Det kan Danmark både tjene penge på og samtidig spare på energien. (Foto: © Mikkel From Nielsen, DR Nordjylland)

 

Danske forbrændingsanlæg vil have endnu mere affald fra udlandet. Det giver billig energi til danske boliger.Der er mange penge at tjene, hvis de danske forbrændings-anlæg begynder at brænde affald af fra udlandet. Energien kan nemlig bruges til varme i danske boliger.

En ny rapport fra EA Energianalyse viser, at Danmark kan tjene 1,1 milliarder kroner på at få mere affald fra udlandet til Danmark.

Samtidig er det også meget bedre for klimaet at brænde affald og bruge det til energi, end det er at smide affaldet på en losseplads.

Det er en win-win situation for Danmark og klimaet

Direktøren i Dansk Affaldsforening, Jacob H. Simonsen, siger, de danske forbrændings-anlæg har plads til at brænde mere affald af, mens flere lande omkring Danmark ikke har mere plads.

I dag ender cirka halvdelen af affaldet i Europa på lossepladser. Derfor er der brug for både at genbruge mere affald og at brænde det, der ikke kan genbruges. På den måde tjener Danmark penge samtidig med, at der kommer billigere energi som for eksempel opvarmning:

- Det er en win-win situation for både Danmark og klimaet, siger Jacob H. Simonsen.

/ritzau/