Danske butikker sælger fødevarer med forbudt sprøjte-middel

Sprøjte-midlet chlorpyrifos er forbudt i Danmark. Men det findes på frugt og grøntsager fra udlandet, og det kan skade gravide og børn.

I Fødevarestyrelsens test blev spor af chlorpyrifos fundet i næsten hver tredje appelsin og mere end hver tredje clementin og mandarin. Arkivfoto. (Foto: Uffe Weng © Scanpix)

Et sprøjte-middel er en form for giftstof, som kan bruges til at bekæmpe ukrudt og skadedyr. Chlorpyrifos er et sprøjte-middel, som har været forbudt i Danmark siden 2012.

Men i Danmark bliver der stadig solgt frugter og grøntsager fra andre lande, som bruger sprøjte-midlet chlorpyrifos.

Det skriver mediet Danwatch.

Professor: Det er særligt farligt for gravide og børn

Philippe Grandjean er professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet. Han siger, at chlorpyrifos er særligt skadeligt for børn og gravide.

- Det er uønsket, at gravide og børn bliver udsat for et stof som det her, for det er formentlig så giftigt, at det slet ikke kan lade sig gøre at indtage uden at gøre skade, siger han.

Studier viser, at hvis gravide får stoffet i kroppen, risikerer deres børn at få lavere IQ, autisme, ADHD og skader på nervesystemet.

Forbrugerråd: Køb dansk eller økologisk

Fødevarestyrelsen fandt ud af, at cirka fire procent af al konventionel frugt og grøntsager, som bliver solgt i Danmark, indeholdt chlorpyrifos.

- Der er altså fire procent af vores konventionelle frugt og grønt, som i virkeligheden er uegnet til menneskeføde, og de fire procent er måske kun toppen af isbjerget, fordi grænseværdien efter min mening er for høj, siger Philippe Grandjean.

Forbrugerrådet Tænk opfordrer til, at man køber danske eller økologiske varer, hvis man vil undgå chlorpyrifos.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk