Danske F-16 fly har bombet for sidste gang i Irak

I et år har danske F-16 jagerfly kastet bomber i Irak for at ramme Islamisk Stat. Natten til onsdag bombede flyene for sidste gang.

Fire ud af de syv danske F-16 fly letter her for sidste gang for at bombe Islamisk Stat i Irak. (© DR Nyheder)

Siden 16. oktober 2014 har syv danske F-16 jagerfly deltaget i krigen mod Islamisk Stat i Irak.

Natten til onsdag i denne uge bombede flyene foreløbigt for sidste gang i Irak.

Ifølge Forsvaret har de danske F-16 fly fløjet i alt 547 gange over Irak og kastet 503 bomber.

Koalitionen fortsætter med at bombe

De syv danske jagerfly vender hjem til Danmark sammen med 85 teknikere, våben-eksperter og piloter. Flyene vender hjem, fordi de er slidte, men også fordi de danske udsendte er pressede.

Danmark har for eksempel ikke haft lige så mange udsendte til at løse opgaverne omkring flyene, som de andre koalitions-lande har haft.

Koalitions-landene er de lande, som sammen kæmper mod Islamisk Stat, blandt andet USA, Storbritannien, Frankrig og Tyskland.

Selvom de danske fly nu kommer hjem til Danmark, fortsætter de andre koalitions-lande med at bombe Islamisk Stat i Irak og Syrien.

Oberts: Vi havde forventet at gøre en større forskel

En af de danske jager-piloter kaldes ’Gus’. Han er oberst og chef for de danske udsendte, og DR Nyheder kender hans rigtige navn.

Gus mener, at Danmark har gjort en forskel i Irak. Også selvom det amerikanske forsvar siger, at Islamisk Stat kun har mistet ni procent af de områder, de kontrollerede, da koalitionen begyndte at bombe i Irak og Syrien.

- Jeg tror måske i starten, at man havde forventet, at man kunne se en større forskel, siger han.

- Men jeg er ikke i tvivl om, at hvis der ikke havde været luftstøtte til at holde Islamisk Stat tilbage, så tror jeg, at Islamisk stat ville have haft meget større landområder, end de har i dag, siger ’Gus’.

Se mere i TV-Avisen i aften og i 21 Søndag på søndag om den danske krigsdeltagelse i Irak.