Det bliver nemmere at stille op til valg

Fremover kan nye politiske partier samle underskrifter på nettet, når de vil stille op til valg. Det kan give os flere partier, siger en valgforsker.

Det bliver snart nemmere for nye, små partier at komme på stemmesedlen til folketingsvalg. Nu bliver det nemlig muligt at samle underskrifter på nettet med en mail og digital signatur. (© Colourbox)

 

Fremover kan nye politiske partier samle underskrifter på nettet, når de vil stille op til valg. Det kan give os flere partier, siger en valgforsker.Før skulle nye politiske partier samle 20.000 underskrifter ind fra folk på gaden for at få lov til at stille op til et valg.

Nu kan partierne samle underskrifterne ind via internettet, og det vil gøre det nemmere for små partier at komme med på stemmesedlen til et folketingsvalg.

Det hele foregår foran computeren

Før var det svært for partierne at få folk til at skrive navn, adresse og cpr-nummer, når partierne bad om deres støtte på gaden.

Nu kan det hele foregå hjemme ved computeren.

Voksne over 18 år kan bare sende en mail til det parti, de vil støtte.

Så sender partiet et dokument tilbage, som den voksne skal underskrive med sin digitale signatur, og når partiet har 20.000 digitale underskrifter, kan det stille op.

Der kommer flere partier i fremtiden

Valgforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole tror, at den digitale mulighed betyder, at flere partier kommer på stemmesedlen til folketingsvalg fremover.

Han mener, at for eksempel partier, der er kritiske overfor flygtninge og indvandrere, får nemmere ved at samle 20.000 digitale underskrifter:

- Det er meget nemmere, hvis man på nettet derhjemme kan skrive under på dokumentet. Derfor tror jeg, det bliver langt lettere for den type partier at blive opstillet til folketinget, siger Roger Buch.

Facebook
Twitter