Det er svært at få unge mænd til at blive bloddonorer

Kun omkring én ud af tre bloddonorer var sidste år en mand. Det er især svært at få unge mænd under 25 år til at være bloddonorer.

30-årige Thomas True er én af de mænd, som ikke er en del af statistikken. Han har givet blod, siden han var 18 år. (Foto: PRIVATFOTO)

I Danmark kan man vælge at give noget af sit blod til hospitaler. Blodet bliver brugt til patienter, der eksempelvis har mistet meget af deres eget blod på grund af en ulykke.

Hvis en person giver noget af sit eget blod, er personen bloddonor.

Det er dog svært at få mænd til at være bloddonorer. Kun omkring én ud af tre bloddonorer var sidste år en mand, viser tal fra bloddonor.dk.

Generalsekretær: Unge mænd er bange for nåle

Jesper Villumsen er generalsekretær i organisationen Bloddonerne Danmark. Han fortæller, at det især er unge mænd under 25 år, som er svære at få til at være bloddonorer.

Jesper Villumsen forklarer også, at organisationen ikke ved, hvorfor unge mænd ikke melder sig til at være bloddonorer.

Nogle af de unge mænd forklarer dog, at de er meget bange for nåle og næsten besvimer af at høre om nåle, fortæller Jesper Villumsen.

Thomas har givet blod 75 gange

30-årige Thomas True har været bloddonor, siden han var 18 år. Han har lige givet blod for 75. gang.

Thomas True blev bloddonor, fordi han havde en god ven, der var bloddonor. Det inspirerede Thomas True til selv at blive bloddonor.

- Jeg får en god samvittighed ud af det. Jeg går i seng om aftenen og tænker: Jeg har højst sandsynligt været med til at gøre en forskel i en anden persons liv, siger Thomas True.

Om at være bloddonor

  • Organisationen Bloddonorerne i Danmark hverver frivillige bloddonorer.
  • Selvom antallet af nye bloddonorer på bloddonor.dk er vokset med 19 procent fra 2015 til 2016, så er det stadig svært at få fat i mændene.
  • Som bloddonor hjælper du op til tre personer, hver gang du giver blod.
  • For at blive bloddonor skal du være sund og rask, være mellem 17 og 60 år og veje mindst 50 kg.
  • Kilde: www.bloddonor.dk

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve