Dronningens sommertogter koster kommuner millioner

Det kan koste en kommune mange hundredetusinde kroner, når dronningen kommer forbi på sit sommertogt.

Der er store forskelle på, hvor mange penge de forskellige kommuner bruger på dronningens besøg. (Grafik: Mads Rafte Hein) (Foto: GRAFIK: Mads Rafte Hein © (c) DR)

I disse dage besøger dronning Margrethe kommunerne Odsherred, Favrskov og Langeland på den sidste halvdel af sit årlige sommertogt.

FAKTA: Dronningens sommertogter
  • Det er en tradition, at dronningen tager på sommertogt en eller to gange om året og besøger flere af landets kommuner.
  • Der er ingen krav til de enkelte kommuner om, hvordan de skal tage imod dronningen.
  • Men de fleste kommuner plejer at lave et velkomstarrangement og byde på frokost.

Men det er dyrt for de kommuner, som dronninger besøger på sine sommertogter.

Kommunerne har samlet betalt over 6,5 millioner kroner for dronningens sommertogter i 2014, 2015 og 2016. Det viser kommunernes regnskaber, som DR har set.

Byrådsmedlem: Pengene kunne bruges på de ældre

Jens Rasmussen er medlem af byrådet for SF i Syddjurs Kommune. Han er meget utilfreds med, at hans kommune har brugt næsten 690.000 kroner på dronningens besøg.

- Vi sidder lige nu i budgetforhandlinger for næste år, hvor vi har masser af mindre ting, vi kæmper med at finde penge til, siger han.

- Vi bruger eksempelvis en halv million kroner på at forbedre servicen for vores ældre. Det kunne vi have gjort for et år siden, hvis vi ikke havde brugt de mange penge på dronningens besøg, siger Jens Rasmussen.

Borgmester: Besøg er godt for kommunen

Hans Ejner Bertelsen er borgmester i Morsø Kommune, hvor dronningens besøg i 2014 kostede 693.000 kroner.

Han er godt tilfreds med, at kommunen har brugt så mange penge på besøget. Han mener nemlig, besøget er godt for kommunen.

- Det er svært at bevise, at det har haft en gavnlig indvirkning på vores image, men jeg er slet ikke i tvivl om, at det har været godt givet ud - også her to år efter, siger borgmesteren.

I grafikken under artiklen kan du se, hvor mange penge de forskellige kommuner har brugt på at have besøg af dronningen.

(Foto: GRAFIK: Mads Rafte Hein © (c) DR)

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve