Europol: Gangstere udnytter Schengen

Schengen-samarbejdet er en gave-bod for kriminelle, der frit kan opererer på tværs af landene. Det fremgår af en ny rapport for Europol.

Ungarns grænse-chef pillede bommen ned, da Ungarn indtrådte i Schengen for fire år siden. (Foto: © LASZLO BELICZAY, Scanpix)

Man skal ikke vise pas inden for Schengen-samarbejdet. Det gør det nemmere for borgerne i EU at rejse rundt.

Men de åbne grænser er også en stor fordel for de kriminelle. Det fremgår af en ny rapport fra Europol.

De kriminelle udnytter nemlig mulighederne for at begå kriminalitet på tværs af landene. Og de arbejder på at udvide deres interesser til hele EU. Det skriver Berlingske.

De kriminelle samarbejder

Europols rapport er en analyse af de kriminelles aktivitet i de seneste to år.

Den beskriver, hvordan de kriminelle organisationer har spredt deres aktiviteter. Desuden er forskellige kriminelle grupper begyndt at samarbejde. ´

De kriminelle har fået lettere ved at komme rundt. Og byttehandel er blevet mere udbredt, for eksempel i forhold til udveksling af narko som heroin og kokain.

Mere organiseret kriminalitet

- Det betyder at den organiserede kriminalitet er øget i de sidste to år. Og konsekvenserne er alvorlige, siger Rob Wainwright. Han er direktør for Europol.

Ifølge Europol er gangstere fra Litauen og forskellige albansk-talende grupper fra Balkan de stærkeste kriminelle i Europa. I hvert fald i øjeblikket. 

Udnytter nye lande

Rapporten advarer mod, at Bulgarien og Rumænien kommer med i Schengen-samarbejdet. Så får de kriminelle endnu flere muligheder.

Desuden er det et problem, hvis man ikke længere skal have visum til en række lande på det vestlige Balkan, Ukraine og Moldova. Det vil gøre livet endnu lettere for de kriminelle, siger Europol.