Farligt sukker kommer til Europa

I USA har man brugt majs-sukker i mere end 20 år, og det har gjort mange amerikanere tykke og givet dem diabetes. Nu kommer det farlige sukker nok til Europa.

Majs-sukker er sødere og nemmere at arbejde med end almindeligt sukker, fordi det er flydende. Men det er også meget farligere.

I USA har man brugt majs-sukker i mere end 20 år, og det har gjort mange amerikanere tykke og givet dem diabetes. Nu kommer det farlige sukker nok til Europa.

I USA er kager og andre søde madvarer ofte fyldt med en bestemt type sukker lavet af majs.

Majs-sukkeret er farligt, og i USA har det gjort, at mange amerikanere er blevet ekstremt tykke og har fået diabetes.

Indtil nu har lande i Europa kun kunnet bruge meget lidt af det farlige majs-sukker, fordi EU har bestemt, at vi ikke må bruge særlig meget af det.

Men fra 2017 har EU givet alle lande i Europa lov til at bruge ligeså meget majs-sukker, som de vil.

Forsker er meget bekymret

Per Bendix Jeppesen forsker i diabetes og fedme på Århus Universitet, og han er meget bekymret:

- Det er rigtig skidt. Det er velkendt, at sukkeret har medført en fedme-epidemi i USA. Vi har afprøvet sukkeret på rotter, og det viser meget stor risiko for fedtlever og diabetes, siger Per Bendix Jeppesen.

Majs-sukkeret er meget farligt, fordi det går direkte i blodet, når man får det ind i kroppen.

Virksomheder vil måske bruge majs-sukker

Per Bendix Jeppesen er bekymret for, at mange virksomheder, som laver madvarer, vil bruge sukkeret, som er billigere end roesukker eller rørsukker:

- Hvorfor skulle de ikke det, det er jo både nemmere og billigere, siger han.

Majs-sukkeret er også sødere end almindeligt sukker, og det er nemmere at arbejde med, fordi det er flydende.

Majs-sukkeret findes allerede i Danmark, oftest i rugbrød og kager. Men der bliver kun brugt meget lidt af det.

 

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve