Flere borgere ville overleve, hvis vi spiste mere fisk

Hvis vi spiste mere fisk og mindre rødt kød, så ville vi undgå cirka 170 dødsfald om året. Det siger en forsker.

Især de fede fisk som sild og makrel er godt, hvis du vil undgå hjerte-kar-sygdomme. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Danskerne bør spise 350 gram fisk hver uge. Det siger Fødevarestyrelsen i sine officielle kost-anbefalinger.

De fleste danskere spiser dog ikke så meget fisk. Men mange spiser for meget rødt kød.

Ifølge kost-anbefalingerne bør man højst spise 500 gram rødt kød om ugen.

Forsker: Vi undgår cirka 170 dødsfald om året

Sofie Theresa Thomsen er forsker ved Danmarks Tekniske Universitet. Hun har undersøgt, hvad der ville ske, hvis vi spiste mere fisk og mindre rødt kød.

- Det ville der være en stor sundheds-gevinst af. Vores beregninger viser, at der i Danmark ville være 7000 sunde leveår at hente, hvis vi alle gjorde det, siger hun.

Man ville for eksempel undgå cirka 170 dødsfald hvert år på grund af blodpropper i kranspulsåren. Det er næsten lige så mange, som der døde i trafikken i 2017.

Mænd og gravide bør spise mere fisk

Men det er ikke lige meget, hvilken slags fisk man spiser. De fede fisk er sundest, siger Sofie Theresa Thomsen.

Hun siger også, at særligt gravide og mænd over 50 år vil have stor gavn af at spise mere fed fisk.

Fede fisk sænker nemlig mændenes risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme, og fede fisk er gode for hjernes udvikling hos de gravide kvinders fostre.

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve