Flere kommuner vil læse-teste ansatte

Kommunernes Landsforening sender den kommende tid tusinder af ansatte på kursus i dansk, fordi kravene til at kunne læse og skrive er steget.

Michael Ziegler siger, at det er vigtigt, at de ansatte i kommunerne er gode til at læse og skrive dansk, hvadenten de skal læse brugsvejledningen til et rengøringsmiddel eller skrive en rapport om en ældre borger. (arkivfoto) (Foto: David Leth Williams © Scanpix)

Kommunerne har brug for, at de ansatte bliver bedre til at skrive og læse dansk.

- Cirka halvdelen af de ansatte kan ikke godt nok dansk i forhold til kravene i dag, siger Michael Ziegler, som er formand for personaleudvalget i Kommunernes Landsforening, KL.

Ziegler henviser til et pilotprojekt i fem kommuner, hvor omkring halvdelen af de testede medarbejdere havde behov for et kursus i dansk. Medarbejderne arbejdede på FOA-overenskomst, for eksempel som sosu-hjælpere.

Derfor vil kommunerne den kommende tid teste tusinder af kommunalt ansatte i dansk og tilbyde dem kurser, hvis de har behov for at læse og skrive bedre.

Projektet koster millioner af kroner

Det koster millioner af kroner at sende så mange ansatte på kursus og samtidig betale for vikarer.

Pengene kommer fra Den Kommunale Kompetencefond, hvor KL er gået sammen med fagforbundene FOA og 3F om projektet.

Fem kommuner er allerede begyndt at teste og sende ansatte på kurser. I Odense har ansatte ved et idrætsanlæg været på kursus for at blive bedre til at skrive rapporter om vandet i en svømmehal.

Og i Ringkøbing-Skjern Kommune har dagplejere været på kursus for at blive bedre til at skrive rapporter om deres børn.

Kan du læse, hvad der står på rengøringsmidlet?

I den kommende tid begynder 10 nye kommuner at teste og sende ansatte på kursus. Én af de nye kommuner i projektet er Høje Taastrup, hvor Michael Ziegler er borgmester.

- Jeg er glad for, at vi kommer med i projektet. I dag skal man jo kunne læse og skrive som ansat i en kommune. Det kan være en brugsvejledning på et rengøringsmiddel eller en rapport om en ældre borger i hjemmeplejen, siger Michael Ziegler.

- Vi føler også, at vi har et ansvar for vores ansatte som borgere i samfundet. Undersøgelser viser jo, at man ofte får et bedre liv, hvis man er i stand til at tage en uddannelse og passe et job, siger han.

Læs lektier med dine børn

Kommunernes Landsforening og de to store fagforbund håber også, at projektet kan være med til at hjælpe de ansatte i deres hverdag.

- Man er virkelig udfordret, hvis man som borger i vores samfund ikke kan læse og skrive. Så har man svært ved at deltage i den demokratiske proces og vigtige beslutninger i samfundet, siger Michael Ziegler.

- Og så håber vi også, at projektet kan være med til at bryde den sociale arv, når de ansatte for eksempel kan begynde at læse lektier med deres børn, siger han.07:26 Artiklen er redigeret, så det tydeligere fremgår, at pilotprojektet handlede om ansatte, som arbejdede på FOA-overenskomst.