Flere tusinde tønder med giftigt affald er skjult i Nordsjælland

Gennem ti år har en fabrik smidt tønder med giftigt affald ud i naturen, fortæller kilder til P1.

I fire områder i nærheden af fabrikken Lars Foss Kemi i Nordsjælland er tønder og dunke med giftigt affald gennem ti år blevet smidt ud i naturen, fortæller flere kilder. Arkivfoto. (Foto: Poul von Linstow)

Flere tusinde tønder med giftigt affald fra fabrikken Lars Foss Kemi i Nordsjælland er blevet smidt ud fire forskellige steder i naturen. Det er sket fra midten af 1960’erne og til 1974.

Det fortæller flere danskere i området til programmet Efterforskerne på P1.

Myndighederne kender godt til sagen, men fortæller, at det kan være en hjælp for dem at vide, hvad der er inde i tønderne.

Naboer har set affaldet

Flere danskere, der bor i området, fortæller, at de har set tønderne med affald blive smidt ud.

En af dem er Ole Sørensen. Han boede i området som dreng. Dengang så han hver uge en traktor komme og læsse tønder af i en mose i nærheden.

En kvinde fortæller også, at hendes nu afdøde mand kørte tønder ud til mosen for Lars Foss Kemi.

Affaldet kan forurene grundvandet

Poul Løgstrup Berg er professor ved DTU og ekspert i forurening af jord og grundvand. Han siger, at affaldet blandt andet består af stoffer, der kan give kræft.

I værste fald kan stofferne forurene grundvandet, som bliver brugt til drikkevand.

Der er dog en mulighed for, at mosens særlige natur har bevaret tønderne, så de ikke er gået i stykker, og affaldet dermed ikke har forurenet.

Myndighederne kan undersøge for forurening

John Flyvbjerg er enhedschef i Region Hovedstadens center for grundvand. Han siger, at myndighederne godt kender til det giftige affald fra Lars Foss Kemi.

Men han siger også, at det kan være en hjælp for dem at vide, hvad der er inde i tønderne.

På den måde kan myndighederne nemlig bedre undersøge, hvor meget tønderne har forurenet.

Mogens Bredahl Christiansen er tidligere chauffør. Han har kørt tønder ud på en losseplads. Her fortæller han, hvordan han så tønderne blive smidt ud på lossepladsen:

Facebook
Twitter