Folketinget har vedtaget lov om ghettoer

En ny lov skal gøre Danmark fri for ghettoer. Men loven kan gøre andre områder til ghettoer, viser erfaringer fra Holland.

Boligområdet Gadehavegård i Høje Taastrup by er et af de boligområderne, der er på regeringens ghettoliste. (ARKIV) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Et flertal i Folketinget indgik i marts en aftale om Danmarks ghettoer. Nu har regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og SF vedtaget loven om ghettoer.

Loven skal sikre, at der kommer en bredere sammensætning af beboere i ghettoerne. Målet er, at Danmark skal være fri for ghettoer inden 2030.

Boligområder, der fire år i træk er på regeringens ghettoliste, skal nedbringe antallet af de såkaldte almene familieboliger i området til 40 procent.

Forsker: Sociale problemer bliver skubbet til nyt sted

Boligselskaberne kan få færre almene boliger ved at sælge boliger, rive boliger ned, ændre boliger til ældre- og ungdomsboliger eller ved at lave flere ejer- og andelsboliger.

Rikke Skovgaard er seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut. Ifølge hende viser erfaringer fra Holland, at det kan føre til, at de sociale problemer bliver skubbet til et nyt sted.

Hun siger, at beboerne typisk ikke har mulighed for at købe en ejerbolig. Derfor vil de være nødt til at flytte til et andet område med almene boliger, som så vil være i risiko for at blive en ghetto.

Minister efterlyser mere forskning på området

Ole Birk Olesen (Liberal Alliance) er transport-, bygnings- og boligminister.

Han siger, at forskningen fra Statens Byggeforskningsinstitut fokuserer på "ufrivillig fraflytning" fra udsatte områder. Men faktisk er der frivillig fraflytning på cirka 12 procent om året.

- Rapporten peger overordnet på, at der ikke er entydige resultater, og at der er brug for mere forskning på området. Det ser jeg meget gerne, siger Ole Birk Olesen.

Ghettoområder

  • Hvis et boligområde kan kaldes en ghetto, skal mindst tre af disse fem kriterier være opfyldt:

  • Der skal være mange beboere uden arbejde eller uddannelse. Kun uddannelser, der er godkendt i Danmark tæller nu med.

  • Der skal være mange beboere, der kun har taget en afgangsprøve i folkeskolen.

  • Der skal være mange beboere med lav indkomst.

  • Der skal være mange beboere, der er dømt for kriminalitet. Det vil sige, at et område har mindst tre gange så meget kriminalitet som landsgennemsnittet.

  • Mere end halvdelen af beboerne skal være fra ikke-vestlige lande eller være efterkommere.