Fynske toilet-digte skal på museum

Museumsfolk indsamler netop nu toiletdøre, værktøjskasser og andre ting, der fortæller hverdagshistorier fra Svendborg Værft.

Digtet om at sidde på toilettet, til chefen banker, handler faktisk om en bestemt chef, som ville styre arbejderne, fortæller museumsinspektør Nils Valdersdorf. (Foto: Danni Larsen)

Museumsfolk indsamler netop nu toiletdøre, værktøjskasser og andre ting, der fortæller hverdagshistorier fra Svendborg Værft.

Arbejdere på Svendborg Værft, der lukkede i 2001, havde nok ikke troet, at deres digte og tegninger fra toiletdøre en dag ville ende på museum.

Men netop nu indsamler museumsfolk døre, værktøjskasser og andre ting, der skal gemmes, inden bygningen rives ned.

- Vi kan jo bruge dørene til at lære om hverdagen, som den var, da værftet var Svendborgs måske vigtigste arbejdsplads, siger Nils Valdersdorf fra Svendborg Museum.

Den strenge chef er med i digt

På dørene kan man blandt andet læse digte og en afstemning for eller imod mere ferie. 

Og teksterne giver et indblik i arbejdernes liv, og det, de talte om, på værftet.

- Digtet om at sidde på toilettet, til chefen banker, handler faktisk om en helt bestemt chef, som ville styre arbejderne, fortæller museumsinspektøren.

Interessen for værftet er stor

Svendborg Værft var en vigtig arbejdsplads i 1980'erne og starten af 1990'erne. Værftet havde 600 ansatte, der byggede skibe, men lukkede i 2001.

Svendborg Museum arbejder lige nu på en stor udstilling om værket. Og interessen for værftets historie er stor.

I februar var alle billetter til rundvisninger på det gamle værft udsolgt.

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve