Glemte juletraditioner fra gamle dage

I julen er der mange kendte juletraditioner, men der er også nogle traditioner, som vi med tiden har glemt.

En gammel tradition i julen gik ud på, at gårdens karl gik fra fest til fest med horn i panden og forstyrrede folk, indtil folk gav ham en masse at drikke. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Mange mennesker har en masse traditioner i julen. Her fortæller museumsinspektør på Frilandsmuseet, Anja Jørgensen, om julen for 200 år siden og om juletraditioner, vi har glemt.

En af traditionerne blandt de unge karle og tjenestepiger var julelegen ”at nippe strå”.

For 200 år siden arbejde de fleste unge i landbruget, og her havde de forskellige ungdomslaug, der arrangerede julestuer med druk og selskabslege.

At nippe strå gik ud på, at mænd og kvinder stod på række med et reb i hænderne. Alle hev i rebet, mens et strå gik fra mund til mund. Til sidst blev der rykket så hårdt, at nogen kom til at kysse.

At ”Trille julekage” blev for meget for præsterne

En anden festlig leg blandt de unge hed ”trille julekage” og gik ud på, at en af selskabets unge mænd blev lagt på et bord med en af kvinderne ovenpå.

Derefter ”æltede” selskabet ”dejen” og rullede de to personer frem og tilbage. Mange af ungdoms-festerne endte med, at de var nøgne eller kun iført lidt tøj.

Præster og myndigheder var meget imod de unges julestuer. Faktisk var julestuerne forbudt i 1700-tallet.

Julebuk med djævlehorn gik fra fest til fest

Til julens fester var gårdens karl julebuk. Han tog et lagen over sig, en maske med horn på og gik fra fest til fest og fornærmede og forstyrrede folk, indtil folk gav ham en masse at drikke.

Det lyder uhyggeligt, men alle syntes, det var sjovt.

Generelt fik folk utrolig meget at drikke til festerne. Det stoppede, da priserne på alkohol steg i starten af 1900-tallet.

Grød, død og ukrudt var også traditioner

En anden af julens traditioner i 1800-tallet var at forudsige den kommende høst. I juledagene lavede man grød på forskellige korn-sorter, smed det ud på gulvet og hentede en hund.

Den grød, hunden spiste først, var en forvarsel om, hvilken kornsort, der ville give det bedste afkast i det nye år.

Man skulle også undgå ukrudt på markerne. Derfor skulle man tage ploven ind i laden juleaften, ellers kom heksen og satte sig på den. Gjorde hun det, fik man kun ukrudt næste sommer.

En af de mere dramatiske traditioner om forudsigelse gik ud på, at et ægtepar på julenat skulle tænde to lys. Lysene skulle brænde hele natten. Gik det ene ud, ville en af dem ville dø i det nye år.