GRAFIK Flere unge får en depression

Fra 2000 til 2013 er antallet af unge, der får en depression, tredoblet. Især pigerne er hårdt ramt, viser nyt forskningsprojekt.

Fra 2000 til 2013 er antallet af unge i alderen 15 til 19 år, som får en depression, tredoblet. Det viser et nyt forskningsprojekt fra Rigshospitalet.

Selvom tallene er fire år gamle, regner forskerne bag projektet med, at antallet af unge med depression er lige så højt i dag.

I de sidste år er der nemlig solgt lige så meget antidepressiv medicin som i 2013.

HVAD ER DEPRESSION?

Depression er en sygdom, hvor man gennem længere tid føler sig nedtrykt, mangler overskud og er meget træt.

Lige nu er ca. 200.000 mennesker i Danmark ramt af depression.

Kilde: Psykiatrifonden

Unge oplever et stort pres

Lars Vedel Kessing er professor i psykiatri. Han siger, at der kan være flere årsager til, at flere unge får en depression.

En årsag kan være, at det er blevet mindre tabubelagt at søge om hjælp.

En anden årsag kan være, at de unge oplever større krav og mere stress, som kan resultere i en depression. Lars Vedel Kessing understreger, at det er gisninger, for forskerne har ikke undersøgt årsagerne.

Flere piger end drenge får en depression

Forskningsprojektet viser, at flere bliver indlagt på grund af depression, og flere får antidepressiv medicin. Det gælder især de unge piger.

Blandt de 15-19-årige får 2,4 gange flere piger end drenge antidepressiv medicin. Lars Vedel Kessing siger, at det er hormonændringer i puberteten, der gør pigerne mere sårbare.

Før puberteten er der nemlig lige mange drenge og piger, som får depression. Derfor kan hormoner være en del af forklaringen, siger Lars Vedel Kessing.

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve