Grønlændere raser mod regeringen

Den grønlandske regering vil gøre det lovligt at udvinde det radioaktive stof uran i Grønland. Beslutningen har udløst de største demonstrationer i nyere tid i Grønland.

Demonstrationen onsdag aften var den største i nyere tid. Mange grønlændere er vrede over, at regeringen tager vigtige beslutninger uden at spørge dem først. (Foto: Ulrik Bang © Scanpix)

 

Den grønlandske regering vil gøre det lovligt at udvinde det radioaktive stof uran i Grønland. Beslutningen har udløst de største demonstrationer i nyere tid i Grønland.

Mange grønlændere er vrede over, at regeringen har taget beslutningen uden at spørge dem først. Onsdag aften demonstrerede flere hundrede i hovedstaden Nuuk med bannere og sang.

De ville vise deres utilfredshed med, at regeringen torsdag aften stemmer om at tillade udvinding af det radioaktive stof uran i Grønland.

- Vi er frustrerede over, at vi ikke bliver tilstrækkeligt informeret om, hvad der er ved at ske, siger Marianne Jensen.

Hun er formand for gruppen NAAMIK, der stod bag demonstrationen i Nuuk.

Demonstranter er voldsomt utilfredse

Den grønlandske radio KNR siger, at 400 deltog i demonstrationen.

- Det er den største, jeg har oplevet i de 29 år, jeg har boet her.

- Det er udtryk for en voldsom utilfredshed med regeringen, siger Birger Poppel, som er samfundsforsker ved Grønlands Universitet.

Vil ophæve 30 år gammelt forbud

Grønland har i 30 år haft forbud mod at udvinde uran, og regeringens beslutning om at ophæve forbuddet kan få store konsekvenser, siger Birger Poppel fra Grønlands Universitet:

- Der vil formentlig ske det, at mange beboere i området må flytte, og marker og afgrøder mister deres værdi.

Vil ikke have en folkeafstemning

Regeringen har afvist at lave en folkeafstemning.

- Det er som om, regeringen slet ikke ønsker, at vi skal vide noget.

- Vi har ikke noget grundlag for en ordentlig diskussion, for vi ved ikke, hvad vi taler om, siger Marianne Jensen fra protest-gruppen NAAMIK.

Der var også demonstrationer mod regeringen i Qaqortoq, Qassiarsuk og Ilulissat onsdag aften.

 

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve