Hellere cykelstier end motorveje

Politikerne bør bruge penge på cykelstier i stedet for motorveje. Sådan lyder et populært forslag fra tænketanken Ideernes Danmark.

Politikerne bør bruge penge på cykelstier i stedet for motorveje. Sådan lyder et forslag fra "Ideernes Danmark" og Danmarks Cyklistforbund.

Brug penge på cykelstier i stedet for motorveje. Det vil også gøre Danmark mere bæredyrtigt.

Sådan lyder et af forslagene fra danskernes tænketank Ideernes Danmark. Her kan danskerne komme med deres forslag til, hvordan Danmark kan blive styrket i fremtiden.

Danmarks Cyklistforbund er helt enig. Faktisk undrer det forbundet, at regeringen ikke har cykelstier og cykelparkering med i den plan, der blev fremlagt i dag.

- Der står i regerings-grundlaget, at cyklismen skal fremmes. Derfor er det en skuffelse, at regeringen kun vil investere i motorveje. Bedre forhold for cykler er slet ikke nævnt, siger Frits Bredal. Han er kommunikations-chef i Danmarks Cyklistforbund.

Flere og bedre cykelstier

Frits Bredal mener, at der er brug for flere og bedre cykelstier, hvis flere borgere skal lokkes til at tage cyklen. 

- Der er et stort behov for at bygge super-cykelstier i flere spor i København og i reste af hovedstads-området. I dag er der alt for meget trængsel på cykelstierne. Men pengene mangler, siger Frits Bredal.

Samfundet tjener penge på cykler

Det ville give samfundet en gevinst, hvis flere tog cyklen i stedet for bilen. Det viser en beregning, som rådgivnings-firmaet COWI har lavet for Københavns Kommune.

Resultatet viser, at samfundet tjener 1,22 kroner pr. kilometer, der bliver kørt på cykel. Til gengæld koster det samfundet 69 øre for hver kilometer, der bliver kørt i bil.

Og der andre gevinster. Gevinsten ved at cykle er syv gange større for vores sundhed og levetid end mkostningerne ved ulykker. Hvis man gør det op i penge, er sundheds-effekten 1,7 miliarder kroner værd. Det viser Cowi-undersøgelsen også.

Kig ind på Ideernes Danmark

Det er brugeren Hasan Galib Luther, der har foreslået flere cykelstier i stedet for motorveje. Forslaget har fået 259 stemmer. Det er et af de mest populære i tænketanken

Du kan besøge tænketanken på Ideernes Danmark. Her kan du komme med dit eget forslag, stemme på den bedste idé og deltage i debatten.

Ideernes Danmark er et samarbejde mellem DR, konferencen Rebuild 21 og Mandag Morgen

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk